Fiala volá po mnohem větší diplomatické ofenzivě vůči Rusku

Česko musí začít mnohem větší diplomatickou ofenzivu a vyzývat státy Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby konkrétními kroky projevily solidaritu. Na dnešní tiskové konferenci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) před schůzí Sněmovny to řekl předseda ODS Petr Fiala. Také podle něj by se měly počty diplomatů na české ambasádě v Moskvě a ruské v Praze narovnat, k čemuž vyzval vládu také sněmovní branný výbor.

Česko již kvůli možnému zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli podle českých úřadů napojeni na ruské tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, čímž podle vicepremiéra a pověřeného ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD) paralyzovalo její chod.

"Je potřeba začít mnohem větší diplomatickou ofenzivu a mnohem více vyzývat státy EU a NATO, aby se za nás postavily," řekl Fiala. "Česká vláda by měla dělat vše pro to, aby mezinárodní solidarita projevující se konkrétními kroky byla uplatněna. Premiér měl požádat o svolání mimořádného summitu a dělat intenzivní diplomatickou ofenzivu s našimi spojenci," poznamenal.

Fiala zopakoval, že se jednalo o akt státního terorismu. Pondělní výrok premiéra Andreje Babiše (ANO), že výbuch ve Vrběticích na Zlínsku nebyl aktem státního terorismu, ale že šlo o útok na zboží bulharského podnikatel, je podle Fialy nevhodný a nepřijatelný.

Předseda občanských demokratů také požaduje za důležité, aby se vyjasnily okolnosti toho, jak se vládní představitelé v minulých dnech informace dozvídali a jak s nimi pracovali.

"Je potřeba udělat rázné kroky, srovnat počet diplomatů v obou zemích a postupovat ve věci jasně a rozhodně," dodal Fiala. Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky Česku chybí ministr zahraničí "na plný úvazek". Hamáček je aktuálně pověřený vedením resortu, zároveň je ministrem vnitra.

Jurečka také řekl, že by očekával, že od pondělního rána čeští velvyslanci ve spojeneckých zemích vysvětlují situaci a žádají o konkrétní podporu. Hamáček dnes řekl, že jednají velvyslanci v zemích EU i NATO. Jurečka také poznamenal, že by měl Hamáček osobně jednat s partnery v Berlíně, Paříži či Londýně.

"Vláda by měla zažalovat jménem pozůstalých po obětech teroristického činu, ale i po těch, kteří byli materiálně poškozeni, u Evropského soudu pro lidská práva Ruskou federaci jakožto viníka celé situace a žádat kompenzace," řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové by Sněmovna měla přijmout zákon, který by zakotvil odmítnutí účasti Ruska a Číny v dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany. Vláda z účasti v tendru ruskou společnost Rosatom vyřadila.

Orgány činné v trestním řízení pracují s verzí, že cílem útoku ve Vrběticích byl materiál určený k převozu do Bulharska, řekl v pondělí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Exploze neměla nastat na území ČR. Dnes Zeman uvedl, že výbuch ve Vrběticích není z právního hlediska prověřován jako trestný čin teroristického útoku.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 33 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy