Filip odebral slovo Pirátovi, opozice ho obvinila z cenzury

Obvinění z cenzury si dnes od opozice vysloužil místopředseda Sněmovny a šéf komunistů Vojtěch Filip (KSČM). Důvodem bylo jeho rozhodnutí ukončit projev místopředsedy pirátských poslanců Jana Lipavského, který kritizoval možnou intervenci státu do letecké společnosti Smartwings, která by chtěla od státu půjčku nebo záruku za komerční úvěr 1,7 miliardy korun na záchranu před krachem.

Lipavský podle Filipa nemluvil k tématu, které se týkalo informací vlády o nákupech zdravotnického materiálu a podílů v soukromých firmách či jiných zvažovaných intervencích. Na to poukazovali Piráti, podle nichž Filip předsedající schůzi nepostupoval správně. Upozornili, že předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) byl informován o tom, že tématem mají být i Smartwings. Provládní většina námitky proti Filipovu postupu v hlasování odmítla.

Jako pokus o cenzuru označil Filipův postup jak poslanec ODS Pavel Žáček, tak pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. "Tady bolševickej cenzor někomu odebírá slovo. Co si to dovolujete, pane Filipe," uvedl Ferjenčík. Filip se hájil tím, že jiný postup zvolit nemohl. "Já jsem nikoho necenzuroval," ohradil se.

Lipavský vyzval Filipa, aby předal řízení schůze někomu jinému. Filip to odmítl s tím, že pro svůj postup získal v hlasování důvěru Sněmovny. Piráti se proto rozhodli využít možnosti, aby Lipavský svůj projev dokončil jako zástupce poslaneckého klubu, na něhož se omezení nevztahují.

Poslanec ODS Marek Benda k tomu poznamenal, že neschopnost uznat chybu vedla k tomu, že poslanci promarnili čas v rozepřích o pravidla jednání. "Zamyslete se občas nad tím, za jakou cenu tady chcete prosazovat většinu," vzkázal do koaličních lavic.

Po dvacetiminutové přestávce se řízení schůze ujal šéf Sněmovny Vondráček, který oznámil, že umožní Lipavskému jeho vystoupení dokončit. Lipavský v projevu poukazoval mimo jiné na nevyjasněnou vlastnickou strukturu společnosti Smartwings včetně jejích vazeb na Čínu a na firmy sídlící v daňových rájích.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy