Foldyna čelil vyloučení z ČSSD. Cesta do pekel, jde o mnohem víc, reagují politici

Jaroslav Foldyna včera nebyl vyloučen z ČSSD, vedení strany k tomu nenašlo dostatek hlasů. Kontroverzní poslanec se hned vzápětí do stranických kolegů pustil na sociální síti. Snahu předsednictva komentoval i bývalý ministr kultury Antonín Staněk.

Poslanec Jaroslav Foldyna i šéf krajské ústecké ČSSD Miroslav Andrt včera přestáli hlasování o vyloučení ze strany. Na jednání předsednictva sociální demokracie se nenašlo pro jejich vyloučení dost hlasů. Na zasedání byla většina přítomných pro vyloučení obou politiků, nicméně nešlo o požadovanou nadpoloviční většinu všech členů předsednictva. 

„Rozvinula se velká diskuse v tom sále, bylo zajímavé, že někteří lidé, se kterými se naprosto neshoduji na některých principech politiky, ale shodujeme se, že člověk má právo na názor, hlasovali proti,“ řekl Foldyna novinářům po jednání. V komentování toho, co se na jednání předsednictva dělo, pak pokračoval na sociální síti.

„Nejde o porážku, jde o mnohem více. Jde o to jak dál?! Před hlasováním jsem všem řekl, 30 let jsem stejný, mluvím stejně, co se změnilo, je ČSSD s vámi. I nadále budu říkat to, co si myslím,“ vzkázal Foldyna na Facebooku.

Po hlasování se ozval i další z rozporuplně vnímaných členů sociální demokracie, bývalý ministr kultury Antonín Staněk. „J. Foldyna a M. Andrt zůstávají i přes velkou snahu Grémia členy ČSSD, ptám se, na jak dlouho, než se hlasování zopakuje, ČSSD v Ostravě takové štěstí neměla,“ napsal na Twitteru.

„Vylučování členů za jiné názory je cesta do pekel. Nečekal jsem, že svoboda myšlení bude vadit straně, která bývala kdysi lidovou a demokratickou. Když chybí argumenty, nastupuje tupá síla. Je-li J. Foldyna vyloučen za to, že říká, co si myslí běžní lidé, pak to nekončí,“ konstatoval Staněk.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) ČSSD Miroslav Andrt (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy