Foldyna spustil smršť: Spláchneme dějiny do hajzlu? Chtějí z nás udělat tupá a ovlivnitelná hovada

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna patří k těm, kteří se aktivně podílejí na dění kolem sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na Praze 6. Hlasitě kritizuje tamního starostu Ondřeje Koláře (TOP 09) a dokonce se zúčastnil protestu proti zahalení památníku. Teď navíc přišel s radikálním návrhem.

Jaroslav Foldyna opakovaně kritizoval nejen Ondřeje Koláře, ale i další, kteří chtějí odstranit sochu maršála Koněva. Starosta Prahy 6 navrhl, že by maršálův pomník mohl být nahrazen památníkem většího počtu hrdinů, protože Koněv neosvobozoval Evropu od nacistů sám.

S tím ale poslanec ČSSD nesouhlasí. „Starosta Prahy 6 prý nezpochybňuje zásluhu Rudé armády na tom, že jsme nebyli vyhubeni, a proto chce strhnout sochu jednoho z nejvyšších velitelů Rudé armády. Dříve se tomu říkalo protimluv, dnes se tomu zřejmě říká projev díků ‚made in TOP 09‘. Pan starosta navrhuje strhnout sochu maršála Koněva a nahradit ji sochou ‚všech bojovníků za naše osvobození‘. Prý proto, že maršál Koněv nebojoval sám. Jde o velmi zajímavou myšlenku,“ tvrdí na facebooku Foldyna.

V této myšlence proto pokračuje. „Pokud bychom ji rozvinuli dál, tak bychom měli strhnout i sochu generála Pattona. A nahradit ji sochou ‚všech jiných bojovníků za naše osvobození‘, Patton přece také nebojoval sám,“ rýpnul si do Koláře Foldyna.

Tím ale nekončí a jde ještě dál. „Po Pattonovi bychom měli strhnout i sochy T. G. Masaryka a nahradit je sochami 'všech bojovníků za naši samostatnost'. Masaryk měl přece také spolupracovníky. Dále bychom měli strhnout i sochy významných vědců a nahradit je sochami 'všech, kdo se podíleli na vědě', sochy významných umělců bychom pak nahradili 'sochami všech, kdo se podíleli na umění' a sochy významných politiků sochami 'všech spolupracovníků politiků',“ navrhuje Foldyna.

„A nakonec na samotný závěr akce ‚Naši historii spláchneme do hajzlu a pak skočíme za ní‘ slavnostně strhneme sochu sv. Václava a nahradíme ji sochou ‚všech bojovníků za českou státnost‘. Vlastně ani to ještě není ono. Sochu sv. Václava nahradíme památníkem ‚Všech bojovníků za všechny státnosti světa‘. A pak už se konečně staneme ničím,“ zuří poslanec ČSSD.

Podle něj dnes v Americe, ale i v západní Evropě dochází k likvidaci soch vojevůdců, politiků i umělců a prý to vypadá, že se tato móda dostala už i do České republiky. „Lidem, kteří bourají naše pomníky, jde o to, abychom se stali beztvarou hmotou bez historie, bez identity a bez vlastní vůle. Chtějí, abychom přestali být Čechy, Evropany, bělochy, křesťany, muži, ženami. Hodlají nás přetvořit v tupá, snadno ovlivnitelná hovada, kterým oni, vyvolení, budou neomezeně vládnout. Tito lidé jsou stejní jako nacisté. Vlastně jsou ještě horší – nacisté alespoň jasně říkali, co chtějí udělat,“ končí svou kritiku Foldyna.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna maršál Koněv Osvobození Ondřej Kolář (TOP 09) Praha

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy