Foldyna se rozjel: Ohrožují nás lidé s pérem v zadku. Emma Smetana jen zírala

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna v pátek ustál hlasování o svém vyloučení z řad sociálních demokratů. V rozhovoru pro DVTV řekl, že bude v politice, dokud to půjde. Třicet let mluví stejně a nehodlá na tom nic měnit.

V úvodu rozhovoru se moderátorka Emma Smetana Jaroslava Foldyny ptala, jestli do strany sociálních demokratů patří, i když se strana mění. „Proč bych do ní nepatřil? Vždy rozhodnou voliči, kdo do strany patří. Jsem rád, že jsem ustál to hlasování a jsem sociálním demokratem. Jsem si jistý, že mám stále stejné názory jako v roce 1989, kdy jsem tu stranu obnovoval. Jsem si jist, že tato politika je pro lidi dobrá,“ vysvětlil Foldyna.

Petr Pavlík předseda pražské organizace ČSSD řekl pro server Novinky na adresu Foldyna.„Základními principy sociální demokracie jsou tolerance, rovné zacházení s lidmi, solidarita. V čem je Jarda Foldyna solidární nebo tolerantní? On se každého, kdo je jiný, snaží onálepkovat a pomluvit. Žádný normální bílý heterosexuální muž se necítí ohrožen žádným pochodem gayů, a už vůbec ne ve své sexualitě.“

Na jeho vyjádření reagoval Foldyna v rozhovoru pro DVTV: „Je to naprosto úsměvné slyšet toto od svého kolegy Pavlíka. Já jsem tolerantní, ale lidé, kteří chodí po Václavském náměstí s pavím pérem zapíchnutým do zadku, velmi vážně ohrožují naše rodiny. Genderismus a liberalismus likvidují základní principy společnosti.“

Moderátorka Emma Smetana předhodila bod programu sociální demokracie, v kterém se píše: „Základní hodnotou sociální demokracie je úcta ke každému člověku, jako k jedinečné bytosti.“ Není to v rozporu s tím, co veřejně hlásá Foldyna? „Vůbec to není v rozporu. Já neříkám, že ten člověk je špatný. Ideologie, která toto provozuje nepatří do normální společnosti,“řekl Foldyna.

Nevnímá jako politickou chybu veřejné kritizovaní svých stranických kolegů. Veřejnou kritiku adresoval na sociálně demokratického ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka. „To je takový politik svazáckého typu, který v životě nechodil do práce. Zná maximálně kanceláře na Malé Straně a bruselskou atmosféru byrokratického procesu. To je sociální demokrat jako „vyšitej“. Ani neví, kde má fabrika dveře, kde jsou šatny, a že lidé chodí do kantýny na svačinu,“ napsal na Facebook. Dále dodal, že kdo neví jak vypadá reální život, je sociální demokrat jenom podle názvu.

K pátečnímu hlasování o vyloučení Foldyna z řad sociálních demokratů řekl Jan Hamáček předseda ČSSD pro ČTK. „Z mého pohledu to je velmi silné varování vedení sociální demokracie vůči těm, kteří se snaží řešit případné stranické spory na veřejnosti.“

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna Jan Hamáček ministerstvo zahraničí ČSSD Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 51 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy