Forum 2000: Tchajwanská prezidentka vyzdvihla vztahy s ČR, Vystrčil varoval před populismem

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen na úvod mezinárodní konference Forum 2000 vyzdvihla vztahy mezi Českem a Tchaj-wanem. Země podle ní mají shodné hodnoty a jejich spolupráce může vést k prosperitě na obou stranách. Ocenila také zářijovou návštěvu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu, která podle prezidentky ukázala obyvatelům ostrova, že nebudou nikdy opuštění.

"Tchaj-wan a Česká republika jsou partneři se sdílenými hodnotami. Věříme ve svobodu, demokracii, transparentnost, lidská práva. Máme podobnou historickou zkušenost, kdy naši občané bojovali proti autoritářskému režimu," uvedla Cchaj Jing-wen. Připomněla také někdejší podporu prvního českého prezidenta Václava Havla Tchaj-wanu, stejně jako letošní Vystrčilovu návštěvu země.

It’s my honour to open this year’s @Forum_2000 alongside so many democracy advocates from around the world. Join us online to hear me speak about #Taiwan’s commitment to democracy & our excellent relations with #Czechia. https://t.co/xDDRyY8Qz7

— 蔡英文 Tsai Ing-wen (@iingwen) October 12, 2020

"Země se stejnými hodnotami musí spolupracovat, abychom si zachovali svůj způsob života. Jen spoluprací můžeme zajistit zachování své demokracie a svobody," řekla tchajwanská prezidentka. Zdůraznila, že demokracie a svoboda jsou základem pro ekonomickou prosperitu.

Cchaj Jing-wen v návaznosti na Vystrčilovu cestu očekává prohloubení spolupráce mezi Českem a Tchaj-wanem. Příležitosti podle ní jsou například ve vývoji umělé inteligence, v komunikacích nebo ve zdravotnictví. Tchajwanská prezidentka také přislíbila vypsání výměnných programů pro české vysokoškolské studenty.

Vztahy mezi Českem a Tchaj-wanem se letos dostaly do popředí veřejného zájmu díky Vystrčilově cestě do ostrovní země. Proti cestě ostře protestovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii, Vystrčila kritizovali i prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na úvod mezinárodní konference Forum 2000 varoval před populisty, kteří slibují bezpracnou prosperitu. Základem prosperity podle něj jsou svoboda, solidarita a demokracie. Populismus v dlouhodobém pohledu svobodu a demokracii zabíjí, uvedl Vystrčil. Zvláštní zástupce Evropské unie pro lidská práva Eamon Gilmore uvedl, že v současnosti je ve světě velmi dobrá živná půda pro vzestup populismu.

"Osobně považují postupný nárůst politického populismu za jeden z největších současných celosvětových problémů," řekl Vystrčil. Podle něj je nemravné, když politici lidem slibují, že se budou mít dobře, aniž by se o to museli zasloužit a museli překonávat překážky, aniž by se chovali odpovědně a solidárně.

"Je to právě populismus, který postupně zabíjí pravdu, odpovědnost a solidaritu, následně i svobodu a demokracii," řekl Vystrčil. Upozornil, že populismus se neprojevuje pouze na národní úrovni, ale i v mezinárodním rozhodování, kdy se kvůli krátkodobým ekonomickým výhodám vytváří nezdravá závislost na nedemokratických zemích.

Předseda Senátu zdůraznil, že o svobodu a demokracii je nutné pečovat nejen ve vlastních zemích, ale všude na světě. Připomněl výrok papeže Jana Pavla II., že svobodu nelze jen mít a užívat, ale je třeba ji neustále opětovně získávat.

K problematice populismu se vrátil v dalším panelu konference Gilmore. Upozornil, že ve světě jsou nyní ideální podmínky proto, aby populisté posilovali. "Jedním z důvodů je tempo změn, které je tak rychlé, že s ním lidé nedokážou držet krok," řekl. Připomněl, že v posledních 30 letech výrazně zesílil fenomén ekonomické globalizace, došlo k rychlým technologickým změnám, mění se světové klima a nyní ještě zasáhla svět pandemie koronaviru. "Je to velmi dobrá živná půda pro populisty, kteří šíří politiku strachu," řekl Gilmore.

Populismu podle něj přispívá i změna způsobu komunikace. Lidé nyní čelí záplavě informací a pokud chce politik získat pozornost, často musí používat dramatické výrazy, které nejsou pro danou situaci adekvátní, uvedl Gilmore. Upozornil také, že sociální sítě lákají politiky k nabízení jednoduchých řešení, přestože by situace vyžadovala komplexnější přístup.

Související

Více souvisejících

Forum 2000 Cchaj Jing-wen Česká republika Tchaj-Wan Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR populismus

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy