Francie má nového velvyslance v Česku. Těším se, napsal Dutertre na twitteru

Francouzský velvyslanec Roland Galharague dnes ukončil své působení v Česku a odjel z Prahy. Na twitteru o tom informovalo francouzské velvyslanectví. Galharagua, který v Praze působil tři roky, na diplomatické misi vystřídá Alexis Dutertre, který dosud působil ve strukturách Evropské unie.

O tom, že bude novým velvyslancem v Česku, informoval Dutertre na twitteru.

Honoré et heureux de partir à #Prague servir en tant qu’ambassadeur de #France en République tchèque et poursuivre mon engagement européen. Objectif: 2022, année franco-tchèque pour l’Europe, avec la présidence ?? puis ?? du Conseil ??! ⁦@France_CZ⁩ https://t.co/FdWmpvBphp

— Alexis Dutertre (@AlexisDutertre) October 2, 2020

Za svůj hlavní cíl označil spolupráci při přípravě předsednictví Francie a Česka v EU, která na sebe budou navazovat v prvním a druhém pololetí roku 2022.

Mám velkou radost a těším se! https://t.co/1Zl2T05G5d

— Alexis Dutertre (@AlexisDutertre) October 2, 2020

Galharague francouzské velvyslanectví vedl od března 2017, kdy předal pověřovací listiny prezidentu Miloši Zemanovi. Během svého působení v Česku například předal nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie tehdejší ombudsmance Anně Šabatové nebo prezidentovi mediální skupiny Lagardére Active ČR Michelu Fleischmannovi.

Galharague v čele ambasády vystřídal Charlese Malinase, který velvyslanecký úřad zastával pouze půl roku. Francouzská média Malinasovo stažení dávala do souvislosti s jeho dřívějším působením ve Středoafrické republice, kde se údajně podílel na poskytování víz tamním občanům bez patřičného prověření.

Související

Ilustrační foto

Francouzská ambasáda v ČR letos ocenila 25 vědců a badatelů

Autory výzkumů zaměřených na analýzu řeči, působení protinádorových léčiv, ale i pracovní migraci za socialismu letos ocenilo francouzské velvyslanectví. Ceny dnes v Praze získalo 25 mladých vědců a badatelů. Ambasáda ocenění uděluje v sedmi kategoriích - za výzkumy v chemii, lékařství, farmacii, společenských a humanitních vědách, jaderném výzkumu, počítačových vědách a v životním prostředí. V každé sekci je několik laureátů.

Více souvisejících

Velvyslanectví Francie Alexis Dutertre (diplomat) Roland Galharague (velvyslanec) diplomacie Česká republika Francie

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy