GLOSA | GLOSA: Karel Havlíček Obrovský. Jak se superministr přihlásil o další funkci

GLOSA - Jmenovců chodí po této planetě spousta. V některých případech tomu prozřetelnost chtěla, aby kontrast mezi nimi obzvlášť vynikl. Úřadující ministr průmyslu a obchodu i dopravy by mohl vyprávět.

K prvnímu slavnému nositeli jména Karel Havlíček, respektovanému novináři a básníkovi, vzhlíží český národ i dnes, téměř 165 let po jeho smrti, kdy žije svůj život ten druhý. Na toho se kupodivu jednou zapomene, tím si můžeme být téměř jistí.

Bude to svým způsobem zvláštní, protože prostoru zviditelnit se dostal více než dost. Až se jednou v budoucnu někdo ze zvědavosti podívá do jeho životopisu, nejspíš nebude chápat, co soudobá společnost hlasováním ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 dopustila.

Lidé dali hnutí ANO mandát k sestavení vlády, premiér Andrej Babiš sliboval odborníky, kudy chodil. Jenže o zástupu zájemců mohl tak leda snít, když náhodou spal. Nakonec tedy umožnil, že už téměř rok sedí na dvou ministerských židlích v době bezprecedentní pandemické krize jednapadesátiletý rodák z Českých Budějovic, který podle svých slov sám moc nespí. 

„Dnešní“ Karel Havlíček by si mohl zvolit přídomek Obrovský, právě takový je totiž výčet jeho funkcí. K původní pozici ministra průmyslu a obchodu časem přidal posty ministra dopravy, vicepremiéra či místopředsedy vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. V minulém týdnu přesto avizoval, že se hodlá ucházet o další „vedlejšák“.

V pondělních Událostech, komentářích oznámil, že pokud se s hnutím ANO dohodne, je „velmi pravděpodobné, že za něj bude kandidovat“ v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Jistě, obyčejný člověk si řekne, že se to nedá stíhat. Nicméně z pohledu Havlíčka jde vlastně o logický krok. Pokud současný premiér dostane příležitost sestavit vládu, touto lednovou přísahou věrnosti vůdci si nejspíš zajistil místo na většině židlí, které okupuje v současnosti.

A pokud by volby dopadly v neprospěch pokračování Babišova politického projektu ve Strakově akademii, bude mít superministr na další roky jistotu v podobě teplého fleku v palácích na Malé Straně. Zpátky v byznysu by ho totiž s největší pravděpodobností po jeho angažmá v nynějším kabinetu s otevřenou náručí zrovna nevítali. Navzdory tomu, že dříve býval jako předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR zástupcem části podnikatelů.

Související

Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

glosa Karel Havlíček Hnutí ANO politika

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 23 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy