GLOSA | GLOSA: Pánovi s bonbóny se nevěří. Vědí to děti, měli by i voliči

GLOSA - „Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co ochutnáš,“ zní citát z jednoho známého hollywoodského filmu. Když Lubomír Volný přinesl ve čtvrtek na řečnický pultík nádobu s bonbóny, nikdo z přihlížejících v ten moment ještě netušil, že česká parlamentní demokracie toho dne jeho vinou zakusí ten s pachutí tragikomedie.

Vezměme to však pěkně popořádku. Volný vylezl do Poslanecké sněmovny po zádech Tomia Okamury, načež mu během volebního období právě tuto část těla ukázal, když opustil řady hnutí SPD společně s kolegou Marianem Bojkem. Následně založil vlastní politický subjekt Jednotní - Alternativa pro patrioty, který pohořel již ve dvou typech voleb a stejný osud ho s pravděpodobností hraničící s jistotou potká i v těch sněmovních letos na podzim. V poslanecké lavici ho tedy čekají poslední měsíce.

Nebýt koronaviru, nejspíš by většina národa vůbec netušila, že někdo takový ve Sněmovně sedí. Volný i Bojko však dělají v poslední době všechno pro to, aby se zviditelnili. Především prvnímu jmenovanému se to v minulém týdnu povedlo „dokonale“, i když ani ten druhý se nenechal zahanbit.

„Pan Marián Bojko se nemusí stydět,“ prohlásil Volný na úvod své řeči, jejíž přerušení vedlo k již nechvalně proslulému čtvrtečnímu incidentu na místě předsedajícího. Nakonec by s tím i člověk mohl souhlasit, protože se autor těchto slov o suverénně nejostudnější vystoupení nakonec postaral sám a na předchozí výstupy dvojice z téhož dne dal zapomenout. 

Když už jsem si na úvod pomohl citací ze světa filmu, mohl bych oba nezařazené poslance v parafrázi na slavné studio vyrábějící animované filmy označit za „bratry v triku“. Konkrétně v triku s heslem „Svobodu republice“, které sumarizuje jejich postoj k probíhající koronavirové pandemii.

Ano, je to líbivé heslo, jehož naplnění ve vztahu k přísným opatřením si přejí nejspíš všichni občané České republiky i jeho političtí soupeři. Do konfliktu se s nimi ale nakonec dostal kvůli něčemu úplně jinému, i když nelze vynechat konstatování, že jeho sněmovní projevy k současné situaci popírají realitu, kdy lidé dodržováním restrikcí pomáhají držet epidemii alespoň trochu pod kontrolou.

Napětí mezi Volným a Bojkem na jedné a některými jejich kolegy na straně druhé nevyvolal ani nevyhovující „dress code“, pokud už do něj tedy v současnosti nepočítáme ochranu úst a nosu. Pak by tomu tak bylo, protože naprosté většině přítomných poslanců vadilo, že roušku ani respirátor k zakrytí dýchacích cest nepoužili.

Z úst navíc Volný nevypouštěl do prostoru jen potenciálně nebezpečné kapénky, ale především toxické urážky směřované sociálním demokratům, jejichž člen Tomáš Hanzel zrovna schůzi předsedal. „Já budu hovořit, jak chci,“ prohlašoval nezařazený poslanec poté, co byl upozorněn, aby mluvil k věci. Jelikož dostál svým slovům, mikrofon brzy ztichl a lidem se naskytl smutný pohled na potyčku Volného s několika poslanci.

Rodiče dávají svým dětem jednu dobrou radu, aby si nikdy nebraly bonbóny od cizího pána. Pánovi s bonbóny by však neměli věřit ani voliči, kteří půjdou v říjnu k urnám. Násilné chování na půdu Poslanecké sněmovny rozhodně nepatří. 

Související

Více souvisejících

glosa Lubomír Volný (SPD) Marian Bojko Svoboda a přímá demokracie (SPD) Poslanecká sněmovna politika Jednotní Alternativa pro Patrioty

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 38 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy