Grulich se chce v Senátu věnovat hlavně školství

Vítězný kandidát TOP 09 do Senátu v obvodu Rychnov nad Kněžnou Jan Grulich se chce v horní komoře parlamentu věnovat především školství, řekl dnes ČTK. Ve druhém kole porazil dlouholetého senátora za Rychnovsko, právníka Miroslava Antla, který byl v horní parlamentní komoře od roku 2008.

Ředitel základní a mateřské školy v Dobřanech Jan Grulich a letošní vítěz ankety Ředitel roku pro rok 2019/2020 ve druhém kole senátních voleb získal 59,65 procenta hlasů, Antl 40,34.

"Je to překvapení. Doufám, že lidi, kteří mě volili nezklamu a budou na mě hrdí," řekl ČTK Grulich. V prvním kole Grulich skončil na druhém místě.

Do voleb šel za koalici nazvanou Jan Grulich - senátor z hor společně TOP 09, KDU-ČSL, STAN, LES a Piráti. Antl bojoval o Senát tentokrát za hnutí Za občany, které letos založil a je jeho předsedou. V letech 2008 a 2014 kandidoval jako nestraník za ČSSD.

Grulich by chtěl v regionu podpořit místní školy. "Velice rád bych objížděl školy, mluvil se zřizovateli škol, mluvil také o výuce finanční gramotnosti na školách. V Senátu bych chtěl pohlídat, aby školské zákony byly spojeny s praxí a nebyly vymýšleny od stolu," řekl dnes ČTK Grulich.

Podle něj přispělo k jeho vítězství to, že v předvolební kampani byl autentický. Grulich označil předvolební kampaň za férovou a poděkoval Antlovi za dosavadní činnost v regionu."Znovu blahopřeji Honzovi Grulichovi k jeho velkému úspěchu," uvedl v prohlášení pro ČTK Antl.

Antl v prvním kole zvítězil se ziskem 26,44 procenta. Grulich za ním zaostal o dva procentní body. Do druhého kola získal Antl podporu hnutí ANO, Grulich pak od dvou neúspěšných kandidátů, Jany Drejslové (za ODS) a Drahoslava Chudoby (nezávislý). Drejslová skončila s 18,96 procenta hlasů na třetím a Chudoba se 6,91 procenta hlasů na čtvrtém místě.

Voleb se v prvním kole zúčastnilo 38,84 procenta voličů, tehdy se senátní volby konaly společně s krajskými. Ve druhém kole byla účast jen okolo 18 procent. Na Rychnovsku usilovalo o post senátora celkem osm kandidátů.

V Královéhradeckém kraji se volby do horní komory parlamentu konaly v senátních volebních obvodech Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové a Trutnov.

Jan Grulich Senát ČR krajské a senátní volby 2020 top 09

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy