Guaidó má podporu Česka. MZV ho stále pokládá za šéfa venezuelského parlamentu

Česko nadále uznává za předsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa, považuje ho i za prozatímního prezidenta. Na twitteru to dnes uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který zároveň apeloval na co nejrychlejší uspořádání prezidentských voleb v latinskoamerické zemi. Autoritářský režim prezidenta Nicoláse Madura na nedělní volbu nového šéfa parlamentu nepustil opozici, a vládní strana tak dosadila do čela zákonodárného sboru poslance Luise Parru, opozice volbu neuznává.

"Chci znovu podpořit prozatímního prezidenta Venezuely a předsedu Národního shromáždění Juana Guaióa. Akce proti demokraticky zvolenému Národnímu shromáždění představují další porušení zásad právního státu. Venezuela potřebuje co nejdříve demokratické prezidentské volby," napsal Petříček.

Chci znovu podpořit prozatímního prezidenta Venezuely a předsedu Národního shromáždění @jguaido. Akce proti demokraticky zvolenému Národnímu shromáždění představují další porušení zásad právního státu. #Venezuela potřebuje co nejdříve demokratické prezidentské volby! ????

— Tomáš Petříček (@TPetricek) January 6, 2020

Guaidó se před rokem prohlásil dočasným prezidentem Venezuely. Jako hlavu státu ho uznává řada evropských států včetně Česka, některé země Latinské Ameriky nebo Spojené státy.

Madurův režim v neděli neumožnil opozici přístup do budovy Národního shromáždění, na jehož zasedání poté Madurovi stoupenci zvolili šéfem parlamentu Parru. Ten byl do loňska členem opozice, ale kvůli korupci byl z jejích řad vyloučen. Opozice dosazení Parry označila za "parlamentní puč", protože podle ní se neuskutečnilo řádné hlasování a nebylo dosaženo potřebného kvóra.

Volbu Parry neuznaly Kolumbie, Bolívie, Chile, Ekvádor či Brazílie. Spojené státy uvedly, že nadále považují za šéfa parlamentu Guaidóa. Generální tajemník Organizace amerických států (OAS) Luis Almagro kritizoval Madurův režim, že demokratické volbě nového předsedy zabránil násilím.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Tomáš Petříček Juan Guaidó Venezuela Česká republika Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy