Hamáček a Havlíček nečekají další zpřísnění, restrikce začaly zabírat

Vláda nyní nepřipravuje nová restriktivní opatření proti šíření koronaviru. V pořadu Partie v televizi Prima to dnes řekli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Na uvolňování restrikcí je ale podle nich ještě brzy.

Hamáček a Havlíček se shodli, že poslední čísla o počtu nakažených ukazují na možné zpomalování šíření epidemie. Podle Havlíčka se zdá, že začaly zabírat restrikce přijaté před deseti dny, ty ze současného týdne by se měly projevit později. Oba ministři ale chtějí s optimistickým hodnocením počkat až na vývoj situace v nadcházejícím týdnu.

Hamáček řekl, že možné uvolňování opatření bude záležet na dalším vývoji počtu nakažených či hospitalizovaných. Ministerstvo zdravotnictví podle něj připraví tabulku s ukazateli, jaké restrikce budou platit za jakých podmínek šíření epidemie. Pro uvolňování restrikcí bude podle Hamáčka nutné zohlednit reprodukční číslo, tedy rychlost šíření epidemie, a také denní počty nově nakažených.

Ohledně opětovného návratu do škol nechtěl Hamáček mluvit o tom, zda se podaří do konce roku. Uvedl pouze, že by se žáci měli začít vracet v situaci, kdy bude denně přibývat mezi 2500 a 3000 nakažených. Do té doby by podle něj byl návrat žáků příliš riskantní. Vzhledem k vývoji epidemie ale Hamáček neočekává, že by počty denní nakažených začaly rychle klesat.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v pátek řekl, že prioritou je návrat k prezenční výuce žáků 1. a 2. tříd základních škol. Následovat budou speciální školy a závěrečné ročníky základních a středních škol, v dalších krocích potom ostatní žáci a studenti. V současnosti fungují pouze mateřské školy a takzvané krizové školy určené pro děti zdravotníků, pracovníků sociální péče, hasičů či policistů.

Havlíček pochybuje o objektivitě závěrů vyšetřovací komise

Vytvoření sněmovní vyšetřovací komise po odeznění druhé vlny by uvítal ministr Hamáček. Podotkl, že premiér Andrej Babiš (ANO) do určité doby do rozhodování o ochranných opatřeních proti šíření koronaviru razantně vstupoval. Možnost vytvoření sněmovní komise podpořila i předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Havlíček uvedl, že si stojí za dosavadními rozhodnutími vlády v boji proti šíření koronaviru a nese za ně tak jako další členové kabinetu plnou odpovědnost. Připustil, že některá opatření mohla být schválena dřív. Vyšetřovací komise by však podle něj pravděpodobně nepřišla s žádným přelomovým závěrem a nebude brán úplně vážně. "Je to politická instituce, je to o soupeření, nejsem přesvědčen, že jakékoliv závěry jsou vždycky ty nejobjektivnější," řekl. Zúčtování je podle Havlíčka třeba udělat, ale až za několik měsíců, až budou k dispozici přesná čísla.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) by vyšetřovací komise nemusela za každou cenu hledat viníka současné situace. Mohla by ale předložit výsledky, ze kterých by se dalo pro další podobné situace poučit. Nynější pandemie nemusí být podle Kalouska poslední.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Karel Havlíček ministerstvo zdravotnictví Školství Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy