Hamáček bude řešit s hejtmany integraci evakuovaných Afghánců

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude jednat s hejtmany o integraci Afghánců, které armáda přesunuje z Kábulu do Česka. Nabídky samospráv už obdržel, řekl dnes na tiskové konferenci v Lidovém domě. Nechtěl upřesnit, kolika lidí se evakuace bude týkat, sdělil pouze, že je rád, že první letadlo ráno přistálo.

"Ještě nějaké lety bychom potřebovali," uvedl. V textové zprávě pro ČTK ministr upřesnil, že jednání s Asociací krajů ČR bude v tomto týdnu.

Hamáček doplnil, že český azylový systém počítá s tím, že každý případ se posuzuje individuálně. Současně nemůže Česko nepřijmout někoho, kdo by byl v ohrožení, což podléhá soudnímu přezkumu. Později dodal, že je nutné odlišovat ekonomickou migraci.

"Naším cílem je dostat do Česka co nejvíce lidí, kteří jsou v programu," uvedl Hamáček. Situaci v Kábulu popsal jako absolutní kolaps vlády a tamních bezpečnostních sil, postup Tálibánu jako bezprecedentně rychlý. Uvedl, že některé země ještě nebyly schopny své letouny do Kábulu dostat. Česko v této věci podle něj vede jednání "o nějaké formě mezivládní spolupráce s cílem pomoci co nejvíce lidem".

První evakuační letadlo přiletělo na letiště v pražských Kbelích z Afghánistánu dnes ráno. Přivezlo 46 Čechů nebo afghánských spolupracovníků české ambasády a armády a jejich rodinných příslušníků. Do Kábulu dopoledne odstartoval další evakuační stroj. "Lidem, kteří dorazí, jsme připraveni poskytnout maximální součinnost, aby se integrovali," uvedl Hamáček za ministerstvo vnitra. Doplnil, že již obdržel nabídky samosprávy. Evakuovaní by podle něj měli dostat důstojné uplatnění.

S nabídkou jednání se na Hamáčka obrátil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). "Za Prahu jsme připraveni vypomoci s přijetím afghánských tlumočníků a jejich rodin. Podobně jsme už spolu s vládou našli společné řešení v případě pomoci běloruským disidentům. Napsal jsem Janu Hamáčkovi, aby se neváhal na mě obrátit," uvedl Hřib na twitteru.

Na jednání o Afgháncích s Asociací krajů v tomto týdnu se Hamáček domluvil s jejím předsedou a jihočeským hejtmanem Martinem Kubou (ODS). "Dohodli jsme se s hejtmanem Kubou jako šéfem asociace na jednání tento týden," napsal ministr ČTK. Odmítl možnost, že by téma bylo součástí plánovaného úterního jednání Asociace krajů s členy vlády, jak to zmínil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO). "Žádná videokonference s hejtmany zítra (v úterý) není," napsal Hamáček.

Kuba před tím řekl ČTK, že Hamáček se na něj zatím neobrátil a že nemá k záměrům vlády s Afghánci žádné informace. Podobně se vyjádřili zástupci Vysočiny, Zlínského, Královéhradeckého a Olomouckého kraje. "Pokud budeme mít k dispozici detailní informace a obrátí se na nás ministerstvo zahraničních věcí či ministerstvo obrany, jsme připraveni o pomoci jednat," uvedl na dotaz ČTK hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Česká republika slíbila pomoct místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Opozice vládu kritizuje za pomalou reakci i za to, že se na seznam nevešli všichni spolupracovníci armády i z dřívějších let. V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. Někteří ze spolupracovníků českých vojáků se tak přesídlení v minulých letech nedočkali. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny. Své spolupracovníky ze země stahují i další západní země.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Afghanistán

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy