Hamáček: Česko musí setrvat u stávajících opatření

V Česku musí podle předsedy Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) pokračovat stávající opatření proti covidu-19. Prioritní musí být snížení tlaku na zdravotnický systém, řekl novinářům po dnešním jednání ÚKŠ. Pokračování nouzového stavu, o kterém bude ve čtvrtek hlasovat Sněmovna, považuje za nezbytné. Doufá v to, že vnitro v horizontu týdnů vypořádá připomínky k ústavní novele, která by zavedla vedle nouzového stavu i mírnější stav nebezpečí.

V úterý přibylo do statistik 9558 nových případů covidu-19. Hamáček novinářům řekl, že to je sice o 1239 méně než před týdnem, ale číslo je stále vysoké.

"Naznačuje, že bychom měli být za vrcholem a epidemie klesá, ale skoro 10.000 případů denně je stále velmi vysoké číslo," uvedl. Nemocnice podle něj zůstávají pod tlakem a prioritou musí být je vyprázdnit. "Aby se mohly vrátit ke standardní péči," řekl.

Proto musí dál platit stávající opatření, která odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni protiepidemického systému PES. "Při jejich pokračování se neobejdeme bez nouzového stavu," řekl Hamáček. ANO a ČSSD by mohli jako v minulých případech při hlasování Sněmovny podpořit komunisté.

Jejich předseda Vojtěch Filip po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl, že by stav nouze měl dál platit, aby mohli vojáci dál pomáhat v nemocnicích a sociálních zařízeních. "Věřím, že ve Sněmovně zvítězí zdravý rozum," řekl Hamáček. Vláda žádá dalších 30 dní nouzového stavu.

Opozice v úterý kritizovala, že Sněmovna nedostala novelu krizových předpisů, podle které by místo nouzového stavu bylo možné při pandemii využívat mírnější stav nebezpečí. Hamáček dnes na dotaz ČTK řekl, že předpis zdržela řada výhrad ostatních resortů v připomínkovém řízení.

"Snažíme se to urychlit na maximum. Věřím, že v horizontu několika týdnů to bude celé hotové," uvedl. Předpis by schválila vláda a předala poslancům. Hamáček by uvítal větší vstřícnost dalších ministerstev u tak prioritní záležitosti, na připomínky ale mají právo, doplnil.

Hamáček minulý týden prezentoval návrh, podle kterého by se mohla při očkování proti covidu-19 využít částečně volební infrastruktura. "Dohodli jsme se s panem ministrem zdravotnictví (Janem Blatným, za ANO), že připravíme pilotní projekt," řekl Hamáček na dotaz ČTK.

Mohl by se podle něj týkat Moravskoslezského kraje. Pro případ, že by bylo vhodné volební místnosti při očkování využít, rozpracují hasiči svůj plán až na okresní úroveň, dodal.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy