Koronavirus: Hamáček chce nouzový stav, znovu se zavedou kontroly na hranicích

Ministr vnitra a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) dnes rozhodne o znovuzavedení kontrol na německých a rakouských hranicích. Od páteční půlnoci bude zakázáno přecházet hranice jinde než na 11 hraničních přechodech. Hamáček po vládě také chce, aby vyhlásila nouzový stav. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se situace kolem koronaviru nevyvíjí úplně dobře a je třeba reagovat rychle a razantně hned na začátku, aby se ČR nedostala do stavu jiných zemí.

"Již není na co čekat, vláda by dnes měla rozhodnout o vyhlášení nouzového stavu," uvedl Hamáček. Nouzový stav podle něj vládě umožní efektivněji řídit krizovou situaci. "Je možné ukládat celou řadu opatření mimo ten současný rámec zákona o ochraně zdraví," řekl. Je přesvědčen o tom, že některá současná opatření bylo možné zavést jen díky "velmi extenzivnímu výkladu" zákona. "Z mého pohledu jsme v krizové situaci, tak bychom měli postupovat podle krizového zákona," řekl.

Již není na co čekat, vláda by dnes měla rozhodnout o vyhlášení nouzového stavu. Současně v rámci svých kompetencí rozhodnu o znovuzavedení hraničních kontrol na DE a AT hranicích (zákaz přechodu hranic mimo 11 stanovených hraničních přechodů).

— Jan Hamáček (@jhamacek) March 12, 2020

Hamáček dnes v rámci svých kompetencí rozhodne o znovuzavedení hraničních kontrol na německých a rakouských hranicích. Opatření začne platit od páteční půlnoci. Otevřeno bude pouze 11 přechodů, ostatní budou uzavřeny. Pokud by podle něj byly hranice už nyní zcela uzavřeny, znamenalo by to obrovské komplikace, mimo jiné problémy s návratem českých občanů nebo s dovozem zboží. "Jsme proexportní země. Za každé situace se budeme snažit, aby fungovala naše ekonomika, aby naše firmy vyráběly," řekl. Dodal, že opatření bude pravděpodobně znamenat omezení vlakové a autobusové dopravy přes hranice.

Vláda podle něj bude muset přijmout i další opatření. Poznamenal, že Česko by se mělo poučit z chyb Itálie. Novinářům řekl, že několikrát premiérovi Andreji Babišovi (ANO) navrhoval svolání ústředního krizového štábu. Tomu by předsedal ministr vnitra, tedy Hamáček. Stejně jako Babiš popřel, že se chystá karanténa Prahy nebo se uzavřou obchody. Poukázal na to, že i v Itálii jsou obchody s potravinami i nadále otevřeny.

Policie také podle něj začne kontrolovat, zda lidé dodržují karanténu a případně začne udělovat sankce.

Na hranicích už byly od pondělního rána zavedeny namátkové kontroly, při kterých hasiči cestujícím měří teplotu. Hasičům, policistům a celníkům pomáhá i armáda. Zkontrolovali desítky tisíc vozidel, několik lidí poslali do karantény.

Vojtěch novinářům před jednáním vlády řekl, že vyhlášení nouzového stavu a znovuzavedení kontrol na hranicích může být jedním z opatření, nemusí být jediné. "Teď víme, že se situace nevyvíjí úplně dobře, takže budeme muset přijmout další opatření," řekl. Na stole je podle něj vše, včetně uzavření hranic. "Situace je taková že musíme jednat rychle a razantně hned teď na začátku, abychom nedošli do stavu jiných zemí," dodal s tím, že jde o jeho názor.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček hranice Vláda ČR Andrej Babiš Adam Vojtěch (ANO) Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael je chce v Rafáhu všechny osvobodit

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy