Volby 2020 skončily. Zde jsou reakce lídrů stran, mají velké ambice

Sociální demokraté budou pokládat za úspěch, když v krajských volbách v části regionů překonají dvouciferný výsledek. Novinářům to po příchodu do Lidového domu v Praze řekl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Největší šanci dává krajům, kde měla sociální demokracie hejtmany doposud.

"Odvedli velký kus práce, mají šanci na úspěch," uvedl. Jak sčítání dopadne, nechtěl hodinu po uzavření volebních výsledků Hamáček předjímat. "Svědomí mám čisté, udělali jsem maximum," poznamenal. Dodal, že věří i v udržení senátorského klubu.

Volební účast předpokládá vicepremiér odpovědný za přípravu hlasování podobnou té z voleb v roce 2016. "V Mladé Boleslavi, kde jsem byl volit, byla kolem 35 procent," řekl.

ČSSD měla díky povolebním koalicím po minulých krajských volbách pět hejtmanů, přestože vyhrála jen ve dvou krajích a získala celkově 125 krajských zastupitelů, což představovalo zhruba pětinu křesel. Sociálním demokratům se tento výsledek podle analytiků obhájit pravděpodobně nepodaří zejména s ohledem na sníženou voličskou přízeň. V senátních volbách obhajují sociální demokraté nejvíc mandátů, a to deset.

Děkujeme všem občanům, kteří i ve složité době přišli k volbám ? Nezapomeňte, že stejnými způsoby budete moci hlasovat i příští týden v případném druhém kole voleb do Senátu ?Průběžné výsledky můžete sledovat na stránkách @statistickyurad ⬇️https://t.co/hgaNTs2xKa

— Ministerstvo vnitra (@vnitro) October 3, 2020

Na výsledky voleb čeká v centrále ČSSD zhruba polovina vedení, dorazil i volební manažer, exposlanec Michal Hašek. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru jsou na volebním odpoledni přítomni pouze zástupci veřejnoprávních médií. Další mohou pracovat ze dvora Lidového domu. Tiskovou konferenci chystá ČSSD formou videokonference.

"Sociální demokracie nemá jednotnou strategii pro vyjednávání koalic po volbách. V řadě krajů může navázat na úspěšnou spolupráci z předchozích let," řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) Radiožurnálu. Jako příklad uvedl kraje Vysočina a Pardubický. V čele kraje Vysočina byl dosud Jiří Běhounek, Pardubický kraj vede Martin Netolický.

"Nechci krajským lídrům radit, jestli vstupovat do povolebních jednání," řekl Petříček. Ke Karlovarskému a Ústeckému kraji, kde ČSSD zatím získala pouze po třech procentech hlasů, Petříček uvedl, že problémy v těchto krajích má sociální demokracie delší dobu, chybí jí silní lídři.

Předseda lidovců Marian Jurečka má radost z dosavadního volebního zisku v některých krajích. Doufá, že si strana v počtu zastupitelů oproti minulosti polepší. Stále věří, že lidovci obhájí šest senátorských pozic. Novinářům to v pražském paláci Charitas řekl kolem 17:00.

Jurečka poznamenal, že z volebního zisku v některých krajích má velkou radost. Poukázal například na "napínavý souboj mezi KDU-ČSL a hnutím ANO ve Zlínském kraji. "Vypadá to, že v Plzeňském kraji se asi nedostaneme do zastupitelstva, naopak v Ústeckém kraji a ve Středočeském kraji bychom zastupitele mít mohli, takže v tomto se ta naše pozice snad zlepší," řekl. Zdůraznil, že je potřeba počkat na přepočet mandátů podle zisku dalších stran nebo podle jejich neúspěchu.

Zatím je spokojen s vývojem v Olomouckém kraji, kde osobně vedl lidoveckou kandidátku. Věří, že by se mohlo podařit dosáhnout zásadní změny ve vedení Olomouckého kraje.

V Senátu označil za základní cíl, aby se podařilo obhájit šest postů senátorů. "Ta šance tady je, není malá, tak doufejme, že se to podaří," řekl.

Vedení KDU-ČSL čeká na výsledky voleb v pražském paláci Charitas, kde strana sídlí. Oproti minulosti volební štáb lidovců doprovázejí zpřísněná hygienická opatření kvůli epidemii koronaviru. Všichni včetně novinářů musí nosit roušky, připravena je dezinfekce.

Předsevzetí Starostů a nezávislých (STAN) obhájit čtyři křesla v Senátu a další tři získat vypadá zatím realisticky. Plán hnutí mít zastupitele ve všech krajích se podle předběžných výsledků voleb také naplňuje. Novinářům to řekl šéf STAN Vít Rakušan. "Vypadá to, že naši kandidáti (do Senátu), kteří obhajují, se dostanou do druhého kola, což je základ... Naše předsevzetí obhájit čtyři křesla a tři další přidat se podle předběžných výsledků jeví jako realistické očekávání," uvedl Rakušan.

Podle něj se ukazuje, že se hnutí "zapsalo solidně i na krajskou mapu" a mohlo by mít zastupitele ve všech krajích. Po sečtení zhruba poloviny hlasů by mohlo vyhrát ve Středočeském a Libereckém kraji, se společným kandidátem více stran pak v Královéhradeckém kraji. "Zatím to vypadá, že se naše předsevzetí naplňují. Na jásání je ale brzy, počet okrsků je nízký," řekl šéf STAN.

Ve většině krajů zatím vítězí vládní hnutí ANO. Podle Rakušana je ale potřeba vyčkat na konečné výsledky. "Když se sečtou hlasy opozice, tak se ukáže, že vůle občanů je jiná," uvedl Rakušan. Podle něj se tak "fatální dominance" ANO neukazuje a také jeho partneři jako ČSSD a KSČM ztrácejí. "Za demokratické spektrum mám radost, jak to dopadá," řekl Rakušan. Aby podle něj opozice začala vítězit, tak bude nutná "nějaká forma integrace".

Rakušan v České televizi řekl, že ve Středočeském kraji by za přirozené partnery pro krajskou koalici považoval ODS a Piráty, se kterými by Starostové podle průběžných výsledků dosáhli na většinu v zastupitelstvu. Upozornil také, že středočeská organizace STAN má usnesení, že nebude spolupracovat s hnutím ANO.

"Pevně věřím, že všichni, kteří jsme bojovali o to, aby změna v kraji nastala, že spolu půjdeme a budeme vyjednávat. Doufám, že se to povede," řekla novinářům středočeská lídryně STAN Petra Pecková. Uvedla, že by vítěz voleb ve Středočeském kraji měl obsadit hejtmanský post. "Pakliže vítězem budeme my, tak bychom měli mít právo mít hejtmanku. Pakliže to bude ODS, tak bude mít právo mít hejtmana," dodala kandidátka na hejtmanku.

Rakušan v pátek řekl, že by považoval za úspěch, kdyby se Starostové dostali do zastupitelstev ve všech krajích a zvítězili ve dvou či třech krajích. Hejtmanské ambice má uskupení znovu v Libereckém kraji, nově pak ve Středočeském kraji či na Vysočině a spolu s Piráty v Olomouckém kraji. Podle šéfa STAN chyběli dosud zastupitelé v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) by považovalo za úspěch, kdyby ve volbách uspělo ve všech třinácti krajích. ČTK to dnes po uzavření volebních místností řekl místopředseda hnutí Radim Fiala. Dodal, že u senátních voleb, do kterých hnutí nasadilo 26 kandidátů, bude za úspěch považovat jakýkoliv postup do druhého kola. Členové vedení hnutí a kandidáti sledují výsledky voleb v Hotelu Duo na pražském Střížkově.

"V minulých krajských volbách jsme uspěli v deseti krajích ze třinácti. Teď mám pocit, že jsme pracovali a že jsme realizovali náš volební program ve Sněmovně, takže bychom se chtěli posunout a uspět ve všech krajích," řekl místopředseda. "U Senátu pro nás bude úspěchem jakékoliv druhé kolo," doplnil. SPD nyní nemá žádného senátora.

Volební štáb podle Fialy hnutí pojalo komorně, a to z důvodu dodržení opatření daných epidemiologickou situací. 

Předseda Vojtěch Filip je rád, že se voliči nenechali odradit koronakrizí a přišli ke krajským a senátním volbám. Volební účast činila přes 35 procent hlasů. "To do krajských voleb už dlouhou dobu nebylo," řekl ČTK Filip.

Předseda KSČM v pátek v Českých Budějovicích, kde volil do zastupitelstva Jihočeského kraje, vyjádřil obavy, že účast v krajských volbách nepřekročí 35 procent. Pro svou stranu by považoval za úspěch, pokud by celorepublikově získala více mandátů, než obhajuje. Neméně důležité jsou podle něj i senátní volby.

S napětím podle svých slov sleduje volby zejména v obvodu Kladno, kde se pokouší dostat do Senátu předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Velkou pozornost věnuje také kandidátovi do Senátu Pavlu Kováčikovi, který kandiduje na Znojemsku.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Jan Hamáček ČSSD Tomáš Petříček Volby krajské Michal Hašek Senátní volby Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Svoboda a přímá demokracie (SPD) Radim Fiala /SPD/ Vojtěch Filip (KSČM) KSČM Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy