Hamáček: Detailní plán proti koronaviru nemůže mít zatím nikdo

Detailní plán dalšího postupu proti epidemii koronaviru, který žádá opozice, nemůže podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) za současné situace mít nikdo. Současný stav vývoje pandemie je s ohledem na přijatá opatření teprve koncem začátku, řekl Hamáček poslancům.

"Nikdo z nás nemá detailní plán s postupnými cíli. Jediný, kdo má plán, je ten virus," uvedl vicepremiér, který stojí v čele Ústředního krizového štábu. Podle Hamáčka není možné opatření razantněji uvolňovat do doby, než nárůst případů nákazy nebude mít klesající tendenci.

Vláda podle vicepremiéra potřebuje vědět, v jakých mantinelech se může pohybovat. "Pokud máme mechanismy na dobu krize, máme je využívat a máme je využívat řádně," řekl Hamáček. Ukončit nyní nouzový stav by podle něj bylo stejné jako uprostřed požáru "sebrat hasičům stříkačku a nechat jim jen hasicí přístroj".

Ministr vnitra uvedl, že respektuje právo většiny Sněmovny neprodloužit nouzový stav o 30 dní, ale jen zhruba o dva týdny. Je ale připraven do konce dubna před poslance předstoupit znovu, zrekapitulovat opatření a požádat o další prodloužení. "Situace není jednoduchá, nejsme na konci a některá složitá rozhodnutí nás ještě čekají," řekl. Prodloužení nouzového stavu ještě neznamená automaticky prodloužení všech přijatých opatření a omezení, zdůraznil.

Pro prodloužení nouzového stavu do konce dubna, nikoli do vládou požadovaného 11. května, se ve Sněmovně vyslovili zástupci všech opozičních stran včetně KSČM, která koaliční vládu ANO a ČSSD toleruje.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Poslanecká sněmovna Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy