Hamáček má výhrady k Národnímu investičnímu plánu: Nestačí jen seznam projektů, bude je třeba zaplatit

Koaliční sociální demokraté vítají vznik národního investičního plánu, který chce dnes prezentovat premiér Andrej Babiš (ANO). Podíleli se na jeho přípravě. Trvají ale na tom, aby v zemi zůstalo víc ze zisku velkých zahraničních firem, například formou digitální nebo bankovní daně. K rozvoji ČR nestačí jen prezentace seznamu zamýšlených investic, bude to něco stát, sdělil předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.

"Dobrovolný investiční fond, jak navrhuje pan premiér, přinese maximálně pár jednotek miliard, my se ale musíme bavit o bilionech korun," uvedl Hamáček.

Vláda musí podle něho začít vést diskusi o tom, kde na investice najde peníze. "A proto je podle sociální demokracie potřeba, aby velké zahraniční firmy, které v ČR vytvářejí velké zisky a odvádějí je do zahraničí, část zisku ponechaly v ČR, a mohlo tak být investováno do českých občanů," uvedl. První vlaštovkou je podle Hamáčka digitální daň, kterou Česko zavádí, další může být bankovní daň, kterou navrhuje ČSSD. S tou ale Babiš nesouhlasí.

Také podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) jde spíše o seznam než plán. "Protože plán znamená, že jsou tam nějaké priority, harmonogram a také výčet toho, kde se na to vezme," řekla novinářům před dnešním zasedáním vlády.

Za své ministerstvo považuje za důležité dva návrhy související se stárnutím populace a s demografickým vývojem. Maláčová požaduje, aby se stát zavázal, že bude každý rok investovat do desítek tisíc startovacích bytů. Zároveň podle ní bude důležité zhruba do roku 2030 postavit domovy pro seniory s přibližně 12.000 až 15.000 dodatečnými místy.

Národní investiční plán je pro příštích 30 let obsahuje více než 20.000 investičních projektů v celkové výši asi osm bilionů korun. Sociálnědemokratičtí ministři byli podle Hamáčka odpovědní za přípravu přehledu možných investic jimi spravovaných ministerstev. Podle dnešního rozhovoru Babiše pro Lidové noviny jsou největšími prioritami doprava, která představuje zhruba tři čtvrtiny investičního plánu, dále zdravotnictví, energetika, klima a kyberbezpečnost.

Premiér v rozhovoru podotkl, že plán neřeší zajištění financí, je to databáze investic. Ty pak budou zohledněné v budoucích státních i samosprávních rozpočtech. "Je to taky silný argument pro jednání s Bruselem o sedmiletém finančním rámci od roku 2021 do roku 2027. A bude to taky inspirace pro Národní rozvojový fond," řekl premiér.

Národní rozvojový fond je společný projekt státu a čtyř největších komerčních bank. Má sloužit k financování investičních projektů na podporu sociálního a ekonomického rozvoje. Zřízení fondu navrhl premiér místo sektorového zdanění bank, který prosazovala ČSSD. "Příští týden se bude žádat o licenci," řekl Babiš deníku. Předpokládá, že banky budou mít zájem o velké investice.

Související

Jakub Michálek

Pirát Michálek prohrál u soudu. Žaloba na zveřejnění investičního plánu zamítnuta

Soud odmítl projednat správní žalobu, kterou se poslanec Jakub Michálek (Piráti) loni v létě domáhal poskytnutí vládního Národního investičního plánu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Soud podle ní nemůže rozhodnutí o neposkytnutí plánu přezkoumat, protože dokument je politickým materiálem, nikoliv úkonem správního orgánu - tedy vlády - v oblasti veřejné správy.
Vláda ČR

Babiš po koronavirové krizi nechystá známkování ministrů

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechystá po skončení koronavirové krize známkování ministrů a hodnocení práce vlády, řekl dnes Rádiu Z. Současné dění podle něj možná i kvůli častějším zasedáním kabinet sblížilo. Podstatné bude, co se po krizi stane s automobilovým průmyslem, uvedl Babiš. Přehodnotit by se také mohla strategie ohledně toho, kolika rouškami a respirátory by měla disponovat Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

Více souvisejících

Národní investiční plán Jan Hamáček Andrej Babiš ČSSD Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy