Hamáček a Vojtěch se navzájem kritizují. Mezi čtyřma očima si nic nevytýkají

Kdykoliv se ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ocitne na veřejnosti, nenechá na svém kolegovi šéfovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO) suchou nit. Výhradami nešetřil během víkendu, kdy se řešila nefungující inteligentní karanténa. Své výpady hájí tím, že i premiér Babiš (ANO) otevřeně říká, co si myslí o jednotlivých ministrech.

"My žádné personální požadavky uplatňovat nebudeme. To je otázka na hnutí ANO,“ odpověděl ministr vnitra na otázku redakce Českého rozhlasu, zda bude usilovat o odvolání Vojtěcha z funkce, kterého kritizuje mimo jiné i kvůli nákupům ochranných pomůcek. 

Naposledy se tomu tak stalo během předešlého víkendu, kdy se zlobil, že chytrá karanténa, která má pomáhat hygienikům v dohledávání kontaktů infikovaných, nefunguje správně. Z tohoto důvodu požadoval, aby byla řízením projektu opět pověřená armáda. Ministr zdravotnictví navíc sám přiznal problémy. Do té doby ale Hamáček nezašel tak daleko, že by usiloval o Vojtěchovu výměnu.

Ministr vnitra to zdůvodnil koaliční dohodou a tvrzením, že ani premiér Babiš se neváhá vymezovat vůči sociálnědemokratickým šéfům resortů."Pan premiér taky občas říká něco, co si myslí o našich ministrech,“ argumentoval dále Hamáček. "My jsme se ale dohodli, že tohle je v kompetenci dané strany, která nominuje,“ řekl.

Jedná se o politikaření?

Vojtěch řekl, že jej Hamáček nikdy nekritizoval z očí do očí, nýbrž pouze navenek. "Mně nic do očí neřekl ani jednou,“ řekl s tím, že se patrně jedná o politikaření. Podotkl, že se ministr vnitra takhle chová už delší dobu, a protože jde pouze o politiku, nehodlá se tím nijak zvlášť zabývat.

Podle politologa Lukáše Jelínka se Hamáček zřejmě spíše snaží dělat to, co dělá Babiš, který se častokrát vyhrazuje vůči ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD).

"Myslím si, že Hamáček není v tom volání po Vojtěchově odchodu důsledný záměrně. Že se mu jeho slabost vlastně hodí,“ vysvětlil expert z Masarykovy demokratické akademie, která je blízká sociální demokracii. "A že jde z Hamáčkova pohledu jenom o to, aby bylo vidět, že slabší kusy mají ve svých řadách spíše ministři za ANO než za sociální demokracii,“ podotkl.

Zároveň ale také konstatoval, že ministr vnitra nehraje pouze politickou hru, ale vychází i z racionálních pohnutek. "Hamáček má dlouhodobě dojem, že ministr Vojtěch je nedůsledný a že hodně věcí za zdravotnictví muselo řešit vnitro nebo krizový štáb,“ uzavřel Jelínek.

Hamáček Vojtěcha ostře kritizoval v nedělním pořadu televize Prima Partie kvůli projektu inteligentní karantény, který by měl opět přejít pod armádu. Ministr zdravotnictví to odmítl s tím, že hlavním garantem měl být jeho resort. Nakonec to dopadlo tak, že chytrou karanténu vzal pod křídlo nový centrální orgán pod Babišovým vedením, v němž budou ministři vnitra a zdravotnictví.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Jan Hamáček Lukáš Jelínek Vláda ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 42 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy