Dojde na úplný lockdown? Od ministrů přicházejí rozporuplné informace

Současné problémy s covidem by nebyly, kdyby se 1. září neotevřely školy. Ukazuje se, že školy byly silným zdrojem šíření nákazy. Kdyby k tomu datu nastal takzvaný lockdown, nový typ koronaviru by zmizel. V dnešním diskusním pořadu Partie na TV Prima a CNN Prima News to řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Kombinace posledních vládou zvolených opatření, pokud je lidé budou dodržovat, by podle něj mohla snížit takzvané reprodukční číslo šíření nákazy o 30 až 40 procent, což by podle Hamáčka mělo v první fázi stačit. Reprodukční číslo, které popisuje průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podle informací z pátku mírně kleslo z víkendových 1,5 na současných 1,4.

Klíčovým momentem bude podle Hamáčka konec příštího týdne, středa až pátek, kdy se uvidí, zda čísla mají tendenci klesat, či nikoli. "Ta situace je složitá, nicméně před jakýmkoli dalším rozhodnutím je třeba pět šest dní počkat," míní Hamáček.

Pokud by zvolená taktika nezabrala, pak podle něj vládě mnoho možností nezbývá. "Tam je prostě jenom nějaká forma lockdownu (uzavření ekonomiky)," shrnul.

Podle Hamáčka se ukázalo, že silným zdrojem šíření viru byly školy. "Kdybychom 1. září tu republiku zavřeli, tak dneska žádný virus neřešíme, protože by po 14 dnech totálního lockdownu zmizel," prohlásil Hamáček.

Nikdo však podle něj neměl k 1. září taková data ani odvahu, aby něco takového udělal. Otevření prvního stupně základních škol od začátku listopadu bude podle jeho soukromého názoru velmi složité.

Za jednu z chyb Hamáček označil, že se v létě nesešla ani jednou ústřední epidemiologická komise. Jeho partner v diskusi, předseda hnutí STAN Vít Rakušan to označil za největší problém. Podle Hamáčka měl také už v létě zasednout ústřední krizový štáb.

Prezident Miloš Zeman v pátek v televizním projevu řekl, že vyzval Hamáčka, aby policie pokutovala lidi, kteří nenosí roušky v místech, kde jsou povinné. Podle Hamáčka pracuje policie jak má a situaci zvládá. Poznamenal však, že smyslem fungování policie není, aby pokutovala, ale aby opatření fungovala. Policie je však podle něj vyčerpaná tím, jak virus postupuje v jejích řadách. Denně je podle něj až 250 případů pozitivně testovaných policistů nebo policistů v karanténě.

Havlíček: Vláda nebude v týdnu rozhodovat o úplném uzavření země

"Nebudeme rozhodovat v tomto týdnu o lockdownu, jasně jsme řekli, že se počká do 2. listopadu na výsledky. Ta situace se může ještě zhoršovat, na což ale upozornil i ministr zdravotnictví Roman Prymula," uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček v České televizi. Předseda Pirátů Ivan Bartoš v pořadu Otázky Václava Moravce upozornil, že v případě dalšího zhoršení situace jsou plošná opatření už jediná, která ČR zbývají.

Havlíček dále uvedl, že pokud se situace ohledně pandemie bude v Evropě ještě zhoršovat, tak to bude znamenat další ohrožení českého hospodářství, především v případě exportu.

Bartoš kritizoval vládu za to, že během léta nepřišla s žádným plánem, kde by byla provázána jednotlivá opatření s okamžitými kompenzacemi dotčeným sektorům ekonomiky. Zároveň kritizoval letní prohlášení představitelů vlády. "Důvěra se velmi dlouho buduje a rychle ztrácí. Chtělo by to přistupovat k situaci s pokorou. Nemachrovat, když se daří, a nedělat opatření podle voleb," uvedl. Připomněl dřívější vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně toho, že ČR je nejlepší v řešení pandemie.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Školství Česká republika Vít Rakušan (STAN) Roušky a respirátory Karel Havlíček ovm Partie TV Prima Ivan Bartoš (Piráti) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy