Hamáček odstoupí z vedení ČSSD, pokud se nedostane do Sněmovny

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček věří, že sociální demokracii pomohou do Sněmovny hlasy z Prahy díky kampani ministryně práce Jany Maláčové. Ve štábu vládní strany v pražském Lidovém domě České televizi řekl, že ve vedení ČSSD skončí, pokud strana z dolní komory vypadne. Kdyby se do ní nedostala, bude mít příští čtyři roky na své přeskupení a na návrat "odspodu", řekl novinářům Hamáček.

Volební výsledek sociální demokracie se po sečtení poloviny okrsků snížil o setiny procenta pod potřebnou pětiprocentní hranici a má klesající trend. "Bude to těsné, uvidíme, jak dopadne Praha. Ta není sečtena vůbec, hodně věřím kampani paní Maláčové v Praze," řekl Hamáček České televizi. Novinářům pak řekl, že pokud by výsledek skončil těsně pod pěti procenty, bylo by to velké zklamání. "Jakkoliv, když se podíváme na ostatní malé strany, zatím to vypadá, že jsme z malých stran udělali nejlepší výsledek, Na to se ale nehraje," řekl Hamáček.

Sociální demokraté přitom ještě v předposledních volbách získali 20,45 procenta hlasů, v roce 2010 to bylo 22,08 procenta, a v roce 2006 dokonce 32,32 procenta. Podle Hamáčka prostor na levici opanovalo hnutí ANO, které bylo schopno voliče "menších stran vyluxovat". Toho, že sociální demokracie byla s hnutím ANO ve vládě, ale její šéf nelituje.

Hamáček zopakoval, že ve vedení sociální demokracie skončí, pokud by se strana do Sněmovny nedostala. "Moji kritici budou mít šanci stranu převzít a něco s ní udělat," řekl. Jaké budou další kroky ČSSD v případě jeho odchodu, bude záležet na rozhodnutí stranických orgánů. "Sejde se předsednictvo a rozhodne, jak dál," uvedl Hamáček. Novinářům pak řekl, že mluví jen za sebe, ostatním členům vedení nic doporučovat nebude.

"Holt pokud sociální demokracie nebude v Poslanecké sněmovně, tak má čtyři roky na to, aby se přeskupila a za čtyři roky vrátila... Tak samozřejmě se bude muset soustředit na komunální volby, které nás čekají příští rok. Do jisté míry stejným postupem jako KDU-ČSL to znovu vybojovat odspodu," uvedl Hamáček. Volební výsledky podle něj ukazují, že se lidé přiklonili k velkým uskupením. "Pokud nebude ve Sněmovně sociální demokracie a budou tam čtyři subjekty, vypadá to na pat," doplnil.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček ČSSD volby 2021

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy