Hamáček plánoval cestu do Ruska, potvrdil Zeman. Vládu by nechal dovládnout i v demisi

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podle prezidenta Miloše Zemana naprosto rozumně původně plánoval cestu do Ruska kvůli vakcíně Sputnik V a summitu ruského a amerického prezidenta v Praze a zcela rozumně ji po informacích ke kauze Vrbětice odvolal. Zeman to dnes řekl v rádiu Frekvence 1.

"Bylo by krásné, kdyby se u nás uskutečnil summit Biden a Putin, ale samozřejmě, že po odhalení Vrbětic k tomu nedojde," řekl Zeman. Hamáček podle něj plánoval cestu do Ruska jen s tématem domluvení setkání hlav států a nákupu vakcíny Sputnik V, nikoliv kvůli nějakému "kšeftu". "Jenom blázen by v takovém případě do Ruska jel," dodal Zeman. Zdůvodnění, že cesta do Ruska byla zastíracím manévrem, si Hamáček podle Zemana mohl odpustit.

Server Seznam Zprávy, který napsal, že Hamáček chtěl v Rusku vyměnit informace o kauze Vrbětice za milion dávek Sputniku V, Zeman považuje za odpadkový koš české žurnalistiky, protože v něm pracují jen neúspěšní novináři. Novinář Janek Kroupa, který s tímto zjištěním přišel, nedostál podle Zemana svého slibu, že předloží korunního svědka, a proto ho Zeman pokládá podvodníka. "Jenom naprostý hlupák věří obskurnímu novináři," uvedl. Doplnil, že Kroupa "byl odejit" z Českého rozhlasu kvůli své nedůvěryhodnosti.

Šéfredaktor portálu Seznam Zprávy Jiří Kubík se okamžitě proti Zemanovým výrokům ohradil na twitteru. "Miloš Zeman je soudem uznaný lhář, ale to neznamená, že si od něj člověk nechá jeho lži líbit," napsal. Kroupa podle něj Český rozhlas opustil dobrovolně. To, že ho Zeman označil za podvodníka, Kubík považuje za ubohé.

Pokud bude vládě vyslovena nedůvěra, Zeman ji nechá dovládnout v demisi

Prezident Miloš Zeman trvá na svém dřívějším výroku, že by nechal do voleb dovládnout v demisi vládu premiéra Andreje Babiše (ANO), pokud by jí Sněmovna začátkem června vyslovila nedůvěru. Frekvenci 1 dnes řekl, že to pokládá za nejlogičtější řešení. Opozici doporučil, aby se soustředila na volební kampaň a program a krátce před říjnovými sněmovními volbami nedělala podobné "vylomeniny". Babiš to vítá, do voleb je podle něj nutná stabilita.

Zeman řekl, že trvá na svém dřívějším vyjádření. "Nejlogičtějším postupem je nechat vládu dovládnout v demisi," uvedl. Sněmovna by měla z iniciativy koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN hlasovat začátkem června. Výsledek hlasování rozhodne postoj KSČM.

Prezident upozornil na to, že ve Sněmovně je řada zákonů, u kterých hrozí, že "spadnou pod stůl". "Já řekl i při jednání s opozičními předáky, že by se měli víc soustředit na kampaň a předvést své programy a kandidáty a nedělat takové vylomeniny, jako je hlasování o nedůvěře," prohlásil prezident.

Babiš Frekvenci 1 řekl, že Zemanův postoj je rozumný. Ačkoliv není v současnosti "žádný med" vládnout, ČR nyní potřebuje stabilitu, míní. "Kdyby přišla nová vláda, myslím, že by to vůbec nepomohlo. Potřebujeme naočkovat maximální počet lidí, rozvolňovat, dělat rozpočet, mít plán návratu do normálu," zmínil plány spojené s covidem-19. Tyto věci podle něj zvládne pouze tato vláda. "Ti, co se chtějí dostat na naše místa, nezvládali řídit zemi ani v normálních časech," podotkl.

Koalice Spolu a Pirátů a STAN svými podpisy zajistí, že Sněmovna bude o vyslovení nedůvěry kabinetu hlasovat začátkem června. Opoziční volební koalice k prosazení návrhu potřebují alespoň 101 hlasů, přičemž společně jich mají 68.

Opoziční iniciativa může počítat s 19 hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie, proti vládě chtějí hlasovat také tři zástupci Trikolóry ve Sněmovně. Postoj 15 poslanců KSČM tak bude rozhodující. Komunisté v pátek oznámili, že před definitivním rozhodnutím zjistí do konce května názory členské základny.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy