Hamáček potvrdil apel na Vystrčila kvůli cestě na Tchaj-wan

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na schůzce ústavních činitelů apelovali na předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), aby se zdržel konání, které by ohrozilo dodávky ochranných pomůcek z Číny. Hamáček to dnes potvrdil novinářům. Vystrčil dříve uvedl, že cítil "zhmotnělou obavu" obou politiků o dodávky pomůcek.

"Ano, my jsme během toho jednání, v době té nejvyšší krize, kdy opravdu jsme nevěděli, co bude ten druhý den, upozorňovali, že by bylo dobré se vyvarovat jakéhokoli konání, které by mohlo zkomplikovat dodávky ochranných pomůcek," řekl dnes Hamáček na dotaz, zda s Babišem opravdu říkali Vystrčilovi, aby se nezmiňoval o cestě na Tchaj-wan nebo o Tchaj-wanu obecně. Ministr vnitra uvedl, že představitelé vlády chtěli mít možnost ochránit zejména pracovníky v první linii a žádali o to, aby se nestalo nic, co by mohlo situaci zkomplikovat.

Podle Hamáčka apel zazněl na uzavřeném jednání nejvyšších ústavních činitelů. Blíže se k věci vyjadřovat nechtěl. "Pokládám za nefér vynášet informace z uzavřeného jednání," řekl. Na schůzce se podle něj debatovalo o citlivých tématech týkajících se bezpečnosti České republiky.

Vystrčil tento týden řekl, že při březnové schůzce nejvyšších ústavních činitelů cítil "téměř zhmotnělou obavu" Babiše a Hamáčka, že Čína nedodá Česku ochranné pomůcky, "pokud, Vystrčile, nebudeš ticho". Rozhodnutí o cestě na Tchaj-wan zveřejnil v úterý, pojede tam na přelomu srpna a září se zástupci firem a výzkumných institucí.

Cestu na Tchaj-wan plánoval už Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera. Měla se uskutečnit v únoru, ale Kubera na konci ledna náhle zemřel na infarkt.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Miloš Vystrčil (ODS) Tchaj-Wan ODS Senát ČR

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy