Hamáček: Vnitro má objednávky pomůcek do prvního týdne v květnu

Ministerstvo vnitra má objednávky ochranných pomůcek do prvního týdne v květnu. Pracovní skupiny Ústředního krizového štábu mají předložit rámec následného zajišťování pomůcek. Na dnešní tiskové konferenci po jednání pléna štábu to řekl jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček se kloní k tomu, aby za standardního režimu klíčovým orgánem zodpovídajícím za nákupy, skladování a distribuci zdravotnického materiálu byla Správa státních hmotných rezerv.

"Věnovali jsme se běžné agendě v rámci jednotlivých pracovních skupin. Jde v principu o to, abychom v rámci uvolňování opatření zajistili, že postupně přejdeme z krizového režimu dodávek ochranných pomůcek, jejich nákupu a distribuci, do více standardního režimu," řekl Hamáček. Štáb tak uložil odborným pracovním skupinám, aby předložily rámec zajišťování pomůcek po prvním květnovém týdnu.

Ministerstvo vnitra podle údajů na svém webu dosud v zemi distribuovalo zhruba 52,3 milionu roušek, 7,2 milionu respirátorů, 19 milionů rukavic, přes milion rychlotestů a brýlí a další statisíce ochranných prostředků, jako jsou obleky, návleky nebo štíty.

Ministerstvo zdravotnictví ukončí centrální nákupy ochranných pomůcek potřebných kvůli epidemii koronaviru k 30. dubnu, oznámil na čtvrteční tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zásoby má vytvořené na dva měsíce, což hodnotí jako dostatečné. Resort dosud podle údajů na webu distribuoval 13,6 milionu roušek, čtyři miliony respirátorů, 4,6 milionu rukavic nebo statisíce ochranných oděvů či rychlotestů.

Ministerstvo zdravotnictví zásobuje pomůckami fakultní nemocnice, krajské hygienické stanice a laboratoře. Ministerstvo vnitra pak páteřní síť nemocnic, záchrannou službu a přes kraje rozesílá roušky a respirátory dalším institucím včetně domovů seniorů.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Ministerstvo vnitra Roušky a respirátory ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 23 minutami

před 28 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

před 44 minutami

před 57 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zajistí svou bezpečnost, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, varuje Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy