Hamáčka vyzvali, aby zveřejnil skutečného dodavatele testů

Poslanec Lukáš Bartoň (Piráti) vyzval ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby zveřejnil, kdo je skutečným dodavatelem antigenních testů do škol. Uvedl to v dnešní tiskové zprávě. Podle serveru Seznam Zprávy vítěz tendru na dodavatele testů, firma Tardigrad International Consulting, nezaplatil zálohu čínskému výrobci testů.

Web to dnes napsal na základě informací od Finančního analytického úřadu (FAÚ). Podle společnosti Tardigrad ale první platba odešla bez problémů a firma má zajištěné všechny potřebné peníze.

"Ministr Hamáček by měl okamžitě vysvětlit nezaplacení zálohy ze strany dodavatele a garantovat, že testy vůbec dorazí do ČR. Zároveň by měl sdělit, kdo skutečně organizuje dodávku testů od čínského výrobce, pakliže je plátcem neznámá osoba," uvedl Bartoň. Podle serveru Neovlivní.cz je společnost Tardigrad International Consulting od vzniku v říjnu 2016 v celkové ztrátě téměř 12 milionů korun, za předloňský rok prodělala 2,4 milionu. Skutečný majitel společnosti je podle webu nejasný, za firmu vystupuje jakožto jednatelka Monika Jírovcová.

První dodávku testů by měla firma dodat do 28. února. Jírovcová o víkendu v tiskové zprávě uvedla, že už firma první dodávku 1,000.350 testů zaplatila. Podle webu Seznam Zprávy ale FAÚ zjistil, že společnost čínskému výrobci LEPU Medical za testy peníze neposlala. Ministr vnitra před týdnem uvedl, že cena za test včetně dopravy je 65 korun. Celkem má podle něj firma dodat 3,654.000 testů. Hodnota zakázky tak vychází na 237,5 milionu korun.

"Prověrkou transakcí nebyla zjištěna odchozí ani zahraniční platba, ani přímá do Číny, ani jiná zahraniční platba z účtu uvedené společnosti, která by jednorázově či v součtu odpovídala plnění za nákup antigenních testů cca 60 milionů korun," zjistil podle Seznam Zpráv FAÚ.

Jednatelka společnosti Tardigrad ale odmítá, že by firma neměla dostatek peněz. "První platba odešla bez problémů a o všem informujeme pravidelně také ministerstvo vnitra," uvedla Jírovcová v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Tardigrad podle ní zakázku financuje kombinací úvěru a faktoringu. "Máme díky tomu smluvně zajištěny všechny potřebné finance," dodala Jírovcová.

Ministerstvo vnitra před týdnem oznámilo vítěze soutěže na dodavatele testů pro školáky. Server Seznam Zprávy následně uvedl, že vítězná společnost nesplnila podmínky tendru a že ze soutěže ministerstvo vyřadilo firmu Chironax, která podala výhodnější nabídku. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně oznámil, že bude chtít tendr vysvětlit a později dodal, že bude požadovat jeho zrušení. Hamáček postup ministerstva hájí. Serveru Aktuálně.cz řekl, že Chironax byl vyřazen kvůli varování Bezpečnostní informační služby, podle které je společnost napojena na stíhané lidi. Portál uvedl, že firma má blízko ke stíhanému lobbistovi Tomáši Horáčkovi.

Hamáček zároveň řekl, že společnost meziresortní výběrová komise vyřadila i proto, že na ni vyvíjela "nestandardní" nátlak. "Při opakovaných telefonátech ekonomickému náměstkovi ministerstva vnitra se odkazovali na komunikaci s premiérem," řekl Hamáček serveru. Později oznámil, že se jeden z členů komise obrátil kvůli nátlaku na policii. Premiér Babiš předchozí komunikaci s firmou odmítl. Vítěznou firmu označil za podivnou. Zakázkou se v pondělí zabývala vláda, nezrušila ji.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Finanční analytický úřad (FAÚ) Lukáš Bartoň (Piráti)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 37 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy