Havel byl ochoten pro ideály trpět, říká Pospíšil. Opozice ocenila demonstraci proti Babišovi

Předsedové TOP 09, ODS, KDU-ČSL a Starostů a nezávislých uctili dnes ráno u hrobu bývalého prezidenta Václava Havla na pražských Vinohradech jeho památku a zahájili tak své oslavy 30letého výročí od revoluce. Posledních tři dekády označili za nejšťastnější období. Sobotní demonstraci proti současnému premiérovi Andreji Babišovi podporují, jejich strany jsou otevřené novým členům, jak je k tomu vyzvala iniciativa Milion chvilek pro demokracii.

"Jsem přesvědčený, že současná situace je mnohem lepší, úplně odlišná od komunistické totality," řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle něj má ČR některé problémy, lidé například můžou nesouhlasit s politikou Babiše nebo prezidenta Miloše Zemana.

"Ale už jen to, že můžeme s našimi politickými konkurenty nesouhlasit a vyjadřovat politické názory je důkazem, že žijeme ve zcela jiné době, než byl režim před rokem 1989. Doba je zcela jiná, je to doba největšího rozvoje naší země," dodal.

Se zástupci demokratických politických stran jsme právě položili květiny k hrobu Václava Havla na Vinohradském hřbitově. Pane Prezidente, chybíte nám ❤️ pic.twitter.com/p8AuF3ARkP

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) November 17, 2019

Václav Havel je pak pro něj největší osobností. "Je symbolem návratu svobody a demokracie do Československa. Je to člověk, který bojoval za hodnoty, ač věděl, že třeba bude kvůli nim uvězněn. Byl ochoten kvůli ideálům trpět a takových osobností náš národ moc nemá," uvedl Pospíšil.

Také podle předsedy Starostů Víta Rakušana je důvod k oslavám. "Slavíme nejšťastnější období tohoto národa. Třicet let, kdy nás nikdo neomezuje, kdy nemusíme zrazovat své svědomí, nemusíme zrazovat své kamarády, můžeme se angažovat, můžeme pro tuto společnost něco dělat," uvedl.

Předsedové se také vyjádřili k sobotní demonstraci. Vesměs neočekávají, že by Babiš prodal Agrofert nebo odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. "Proto říkám, že jediná věc, jak změnit situaci v ČR, jsou volby," uzavřel předseda ODS Petr Fiala.

Související

Nákupy, ilustrační fotografie

Jak se za posledních 30 let změnily naše stravovací návyky?

Český jídelníček se v průběhu třiceti let proměnil. Češi si oblíbili zeleninu, ovoce, obiloviny a luštěniny. Méně začali konzumovat maso, mléko, cukr a brambory. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kilogramu méně než v roce 1989.
Mödlareuth

Peklo v Mödlareuth: Studená válka nerozdělovala jenom města, ale i vesnice

Celý svět si nedávno připomínal 30. výročí pádu Berlínské zdi, která ze dne na den rozdělila nejen německou metropoli, nýbrž i rodiny a přátele. Bariéry však za Studené války neprocházely pouze městy, nýbrž i vesnicemi. Příkladem je Mödlareuth, malá obec ležící na pomezí Bavorska a Durynska. O té informovala britská rozhlasová stanice BBC.

Více souvisejících

30 let od sametové revoluce Václav Havel Jiří Pospíšil Vít Rakušan (STAN) Petr Fiala (ODS) Demonstrace proti Babišovi (16. listopadu 2019) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy