Havlíček: Pokračovat zřejmě bude kompenzační bonus i další podpůrné programy

V dalším období bude podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zřejmě pokračovat kompenzační bonus pro živnostníky i programy COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. Musí to ještě schválit vláda, řekl dnes na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

Stále podle Havlíčka platí to, že dokud budou některé podnikatelské činnosti zakázány nebo výrazně omezeny protiepidemickými opatřeními, stát jim poskytne podporu. V květnu tak podle něj pokračuje program na podporu zaměstnanosti Antivirus.

S největší pravděpodobností budou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých společností s ručením omezením moci nadále čerpat kompenzační bonus, který nyní činí 1000 korun na den. S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) je pokračování této pomoci předběžně vyjednáno a měla by to předložit vládě ke schválení.

Havlíček chce vládě ke schválení také předložit prodloužení programů náhrad COVID 2021, kde mají podnikatelé nárok na 500 korun na zaměstnance na den, a COVID Nepokryté náklady, ve kterém stát přispívá 60 procent na náklady. Žádat o pomoc budou smět jen ta odvětví, která zůstanou omezená, například restaurace, řekl. Oba programy se v aktuálních výzvách vztahují na období leden až březen. Například hoteliéři či provozovatelé stravovacích zařízení upozorňují, že s uzavřením se museli potýkat celý duben a pokračuje v květnu, zatím ale nevědí, zda a na jakou pomoc budou mít nárok.

Vláda od dneška povolila znovuobnovení provozu služeb spojených s péči o tělo nebo péčí o zvířata. Od příštího pondělí by se měl otevřít zbytek obchodů a další služby jako opravny obuvi, solária či hodinářství.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy