Havlíček přislíbil pomoc restauracím, cestovnímu ruchu i dalším oborům

Program pomoci by měl vzniknout pro restaurace a hotely, cestovní ruch i jiné obory. Dokončuje se program pro kulturu, program COVID sport by měla v pondělí schvalovat vláda, program pro zájezdové dopravce je v meziresortním řízení. Po jednání se zástupci podnikatelů to dnes v České televizi řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Na dotaz ČTK doplnil, že jeho resort pracuje také na programu COVID veletrhy a výstavnictví, na který chce vyčlenit 700 až 800 milionů korun.

Na on-line jednání, kterého se zúčastnili například prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, předseda Asociace cestovního ruchu Vladimír Dolejš a za politickou reprezentaci i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), se podle Havlíčka dali dohromady náměty. Zhodnotilo se, co je reálné a co se nepodaří prosadit.

"Zrekapitulovali jsme, co je rozpracováno," řekl dále Havlíček. Jde podle něj o druhou vlnu programu COVID kultura, ve které by se měl rozšířit okruh žadatelů. Uvažovalo se, že by z něj mohli čerpat také pořadatelé výstav a veletrhů. Pro ty podle Havlíčka vzniká ale specifický program. Pravděpodobně do něj bude zařazen i kongresový průmysl. Kdy bude spuštěn, není jasné. "Není to věc, která je úplně nejakutnější. Samozřejmě zdroje potřebují, ale jsou to obvykle subjekty, které čekaly na zdroje v průběhu podzimu, zejména. Čímž neříkám, že to budeme zpomalovat," řekl ČTK.

Prioritou budou podle Havlíčka nyní cestovní ruch a restaurace, ve špatné situaci jsou kina, delší dobu podle něj tratí také kryté bazény a začne problém u fitness center. Hned za těmito obory bude řada na kongresy, uvedl dále.

V případě restaurací a hotelů se podle něj uvažuje o odpuštění sociálního pojištění, jen pro stravovací zařízení by mohl být upraven program COVID nájemné. O pomoci gastronomii se podle Havlíčka bude diskutovat v příštím týdnu.

U cestovního ruchu je podle Havlíčka situace komplikovanější a je třeba najít klíč, jak obor podpořit. I tady by mohl být obnoven program COVID nájemné, Dostálová podle něj navrhla podporu ze zaplaceného DPH.

Havlíček v České televizi řekl, že u programů se budou snažit nedělat přísná kritéria. Poučili se podle něj z první vlny epidemie a kritiky k podpůrným programům. Vláda v souvislosti s jarní koronavirovou krizí připravila program pro lázně, ubytovací zařízení nebo organizátory kulturních akcí. Poskytla možnost státního příspěvku na komerční nájem. Živnostníci a firmy mohou žádat také o úvěry se státní zárukou.

Kvůli rostoucímu počtu potvrzených případů nákazy vláda ve čtvrtek schválila přísnější restrikce v boji proti koronaviru. Hned dnes už se nemohly otevřít fitness centra, posilovny, vnitřní bazény, sauny nebo zoologické zahrady. Restaurace musejí zavřít ve 20:00, k jednomu stolu mohou usadit nejvýše čtyři hosty. Ve stravovacích zónách nákupních center mohou u stolu sedět maximálně dva lidé, musí být vypnutá wi-fi, aby se lidé v prostorách zbytečně nezdržovali. Zakázány jsou koncerty a jiné akce, při kterých se převážně zpívá.

Divadla, kina, muzea, galerie, výstavní prostory, hrady, zámky, hvězdárny a planetária budou uzavřena od pondělí. Všechna výše zmíněná opatření by měla platit do 25. října.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Ekonomika ministerstvo průmyslu podnikatelé Restaurace

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy