Hejtman Grolich se domnívá, že školy nebudou schopné otevřít 1. března

Školy nejspíš nebudou schopné nachystat se na otevření od 1. března, protože teprve 28. února mají do ČR dorazit z Číny první testy ve školách. ČTK to dnes po jednání hejtmanů s vládou řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Návrat žáků do škol byl jednou z podmínek hejtmanů při jednání s vládu o novém nouzovém stavu vyhlášeném vládou v půli února na základě návrhu hejtmanů.

Hejtmani dnes jednali s vládou o více tématech. "V závěru jsme otevřeli otázku otevření škol. Nedostalo se nám odpovědi, zda budou k březnu otevírat, nebo ne. Jediná konkrétní informace byla, že 28. února dorazí testy," uvedl Grolich.

Podle něj s ohledem na obdržení testů poslední únorový den nebudou školy schopné otevřít 1. března. "Nebudou schopné se na vše nachystat. Proto není jisté, zda se otevřou a jak to bude dál," dodal Grolich.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že dnešní jednání s hejtmany se týkalo především očkování. "My jsme o tom s hejtmany dlouze mluvili, vysvětlili jsme si různá nedorozumění ohledně vakcíny AstraZeneca, kde oni počítali s tím, že to mají očkovat praktici, ale ti začínají očkovat až 1. března," uvedl. Aktuálně je podle něj nejdůležitější, aby ministerstvo školství doručilo metodiku do škol, které by měly začít očkovat učitele. "Na cestě je dodávka antigenních testů, která má dorazit v neděli, takže uvidíme, jak se to celé vyvine," řekl.

Související

Jan Grolich (KDU-ČSL)

Grolich vyzval k přednostnímu očkování proti covidu u lidí nad 60 let

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) dnes vyzval k přednostnímu očkování lidí nad 60 let proti nemoci covid-19. Novinářům v Brně řekl, že je velké množství těchto lidí, kteří buď vakcínu nemají, nebo nemají třetí posilovací dávku. Jak již dříve na základě studií odborníků informovala ČTK, po třech měsících od očkování protilátky klesají.
Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Z přetížených brněnských nemocnic se ve čtvrtek přesune 19 pacientů do Prahy

Pacienti z přetížených brněnských fakultních nemocnic zamíří podle informací ČTK do šesti nemocnic v Praze, a to do Motola, na Bulovku, do ústřední vojenské, všeobecné fakultní, vinohradské a Na Homolku. Nejvíce pacientů by měla převzít motolská nemocnice, která dnes oznámila, že od pondělí zastaví veškeré plánované operace. Pacienty v nejtěžším stavu přepraví vrtulníky.

Více souvisejících

Jan Grolich (KDU-ČSL) Školství

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 43 minutami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 2 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy