Hejtman Kuba sejde s Hamáčkem, budou řešit Afghánistán

Hejtman Martin Kuba (ODS) se kvůli Afghánistánu sejde za Asociaci krajů s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) ve čtvrtek. Kuba neví o tom, že by Hamáčka někdo z hejtmanů kvůli situaci v Afghánistánu kontaktoval, řekl dnes ČTK po zasedání Asociace krajů. Hamáček v pondělí uvedl, že obdržel nabídky samospráv.

"Pan ministr mi včera (v pondělí) volal po mém zveřejnění, že mi volalo asi třicet novinářů a jediný, kdo mi nevolal, byl pan ministr. Potom se mi ozval a dohodli jsme se, že až budu mít cestu do Prahy, tak bychom se potkali. Já jedu do Prahy ve čtvrtek, myslím, že by se nám mohlo povést se potkat. Ale jsem přesvědčen, že ta situace je extrémně vyhrocená a ten výrok pana ministra považuji za velmi předčasný, protože, upřímně řečeno: kolik těch lidí je? Jsou to ženy, děti, nebo muži? Co ti lidé umí? Jakým budou teď procházet procesem? To jsou přece všechno věci, které nejsou o tom, že teď mají hejtmani něco okamžitě zařídit," řekl Kuba.

Podle něj jsou si hejtmani vědomi své odpovědnosti a na řadu věcí připraveni. Kuba by ale rád slyšel, o jaké počty lidí se jedná a kdo to je. "Teď je především úkolem vlády postarat se o to, aby lidé, kteří pracovali pro českou armádu a teď jsou tam vystaveni nebezpečí, se odsud dostali pryč. Potom je proces přijímání těch lidí, žádosti o azyl, to všechno není věc, která se týká hejtmanů. A v téhle chvíli chtít po hejtmanech výroky: kdo co budete dělat, kde je zaměstnáte, mi přijde úplně absurdně mediálně přestřelená debata," řekl Kuba.

Na dotaz ČTK uvedl, že "neslyšel" jediného hejtmana, který by potvrdil, že s Hamáčkem mluvil. "Jestli někdo, tak předpokládám, že s ním komunikoval primátor Prahy, patří do skupiny hejtmanů, ale je to primátor Prahy. A města mají úplně jiné kompetence a možnosti než kraje. Neslyšel jsem jediného hejtmana, který by mi potvrdil, že s panem ministrem Hamáčkem komunikoval," řekl Kuba.

Hamáček v pondělí řekl, že bude jednat s hejtmany o integraci Afghánců, které armáda přesunuje z Kábulu do Česka. Nabídky samospráv už obdržel, řekl Hamáček. Nechtěl upřesnit, kolika lidí se evakuace bude týkat.

Česko slíbilo pomoc místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Opozice vládu kritizuje za pomalou reakci i za to, že se na seznam nevešli všichni spolupracovníci armády i z dřívějších let. V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. Někteří ze spolupracovníků českých vojáků se tak přesídlení v minulých letech nedočkali. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny. Své spolupracovníky ze země stahují i další západní země.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Martin Kuba Afghanistán

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy