Hejtmani řeší prodloužení nouzového stavu o 14 dní

Hejtmani jsou připraveni požádat vládu o nové vyhlášení nouzového stavu na omezenou dobu, asi na dva týdny. České televizi to po dnešním večerním jednání krajů řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Záleží ale podle něj na průběhu a výsledku jednání se členy vlády, které začalo hned po debatě hejtmanů.

Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužení nouzového stavu, na který jsou teď navázána vládní opatření proti šíření koronaviru. Dosavadní nouzový stav tak v neděli k půlnoci skončí. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek uváděl jako jediné řešení to, že by o vyhlášení nouzového stavu kabinet požádali hejtmani.

"Blížíme se k dohodě, ale je potřeba dojednat celou řadu věcí a podmínek," řekl televizi Půta před jednáním s premiérem a ministrem zdravotnictví Janem Blatným (ANO). "Jsme připraveni požádat o nový nouzový stav na nějakou omezenou dobu, mluvili jsme o dvou týdnech. A to především proto, aby vláda dokázala ve Sněmovně projednat s parlamentními stranami nový pandemický zákon, který by měl tu situaci řešit dlouhodobě," doplnil.

Hejtmani chtějí podle Půty diskutovat s Babišem a dalšími členy vlády o jednotlivých protiepidemických opatřeních. Dá se možná mluvit o přehodnocení nočního zákazu vycházení, otevření provozoven služeb a menších obchodů a co nejrychlejším návratu dětí do škol, uvedl hejtman.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) během jednání na twitteru uvedl, že Babiš prakticky odmítá úpravy v opatřeních kromě změny u nočního zákazu vycházení. "O (opatřeních) ale včera sám řekl, že nefungují. Pokračování v nouzovém stavu beze změn tak prakticky znamená zachování třetího nejhoršího místa v EU. To je problém," napsal Hřib na twitteru.

Hejtmani podle Hřiba očekávali, že Babiš představí konkrétní návrhy na úpravu nefunkčních opatření. "Kraje, kde hejtman požádá o nouzový stav, tedy zlepšení nečeká. V ostatních krajích by ministerstvo zdravotnictví zavedlo většinu stávajících opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví," doplnil pražský primátor.

V otázce, zda požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu, nebyli zatím hejtmani jednotní. Pro byli hlavně ti, kteří zastupují vládní ANO a ČSSD, zatímco někteří hejtmani z opozičních stran se připravovali na to, že ve svých krajích sami vyhlásí stav nebezpečí. Premiér dnes řekl ČTK před jednáním s hejtmany, že by nouzový stav po neděli mohl platit jen v krajích, které o to požádají vládu. Takový postup by ale podle Půty i dalších hejtmanů nebyl možný. Babiš doufá, že o vyhlášení nového stavu nouze požádají všichni hejtmani, aby v různých částech země neplatila odlišná opatření.

Související

Daně, ilustrační fotografie

Stanjura se s hejtmany shodl, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se dnes s hejtmany shodl na tom, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní, který určuje, jaký podíl a podle jakých kritérií z vybraných daní regiony získají. Zástupci krajů chtějí současný systém změnit, s čímž ministr souhlasil a požádal je, aby za Asociaci krajů České republiky (AKČR) dokončili návrh kritérií tak, aby jej mohl předložit vládě k projednání.

Více souvisejících

Hejtmani nouzový stav Martin Půta

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy