Hejtmani potřebují součinnost vlády, Bartoš doufá v další jednání

Hejtmani mohou v lokálním řešení koronavirové epidemie sehrát zásadní roli, musí mít ale součinnost vlády, jednotlivých ministerstev či hygienických stanic. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Doufá v další jednání předsedů stran a případně i poslaneckých klubů s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a dalšími zástupci vlády. Hovořit je podle něj nutné například o pandemickém zákonu.

Bartoš předpokládá, že vláda po dnešním odpoledním jednání vyhlásí nařízení jakožto mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. To, zda i na žádost hejtmanů kabinet nově vyhlásí nouzový stav, je podle Bartoše na rozhodnutí vlády a vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Ten to dnes v České televizi připustil.

"Myslím si, že by v lokálním nebo krajském řešení mohli roli sehrát hejtmani, kteří skutečně znají region, ale musí mít součinnost centrální vlády, ministerstev, hygieny," řekl Bartoš. "Já budu apelovat i na vládu, aby tato součinnost fungovala, aby hejtmani byli tou rukou na konci řetězce centrální pomoci," dodal.

Sněmovna ve čtvrtek neschválila žádost vlády o prodloužení nouzového stavu, který tak skončí s nedělí 14. února. Hejtmani Pardubického a Moravskoslezského kraje již oznámili, že bude o nové vyhlášení nouzového stavu žádat. Opětovné vyhlášení nouzového stavu označili v posledních dnech ústavní právníci oslovení ČTK za obcházení ústavy. Další postup bude vláda probírat dnes od 12:00, jednat bude i s Asociací krajů.

Kabinet může některá opatření proti šíření koronaviru převést pod režim zákona o ochraně veřejného zdraví. Někteří hejtmani už oznámili, že chtějí ve svých regionech vyhlásit stav nebezpečí, který umožňuje například regulovat pohyb obyvatel nebo nařizovat pracovní povinnost. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek varoval, že zrušení nouzového stavu může do 14 dnů způsobit přetížení nemocnic, protože na celostátní úrovni nebude možné vyhlásit nejdůležitější opatření proti epidemii.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Hejtmani Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy