Hejtmani s vládou se shodli, že zatím není potřeba nyní vyhlásit nouzový stav

Hejtmani se na dnešním jednání se zástupci vlády v demisi shodli, že kvůli stavu epidemie covidu-19 není potřeba nyní vyhlásit nouzový stav. Na twitteru to po schůzce uvedl předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Za vhodnou by považovali úpravu pandemického zákona, aby umožňoval na území postižených krajů aktivovat nutná opatření, doplnil Kuba.

Vyhlášení nouzového stavu považovala za vhodné část hejtmanů kvůli situaci v jejich regionech. Podle pondělního stanoviska ministerstva vnitra, které zaznělo na Ústředním krizovém štábu (ÚKŠ), však měly kraje nejprve zvážit, zda nevyhlásit na svém území stav nebezpečí. Pokud by nestačil, mohli by hejtmani kabinet požádat o nouzový stav. "Hejtmani se na jednání s premiérem, ministrem vnitra a ministrem zdravotnictví dohodli, že v této chvíli není potřeba vyhlašovat nouzový stav," uvedl dnes Kuba.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) na twitteru uvedl, že kraje zatím situaci zvládnou bez nouzového stavu. "Ale nemocnice to nezvládnou, jestli se vláda a hygiena rychle neprobere a nezačne dělat razantnější opatření. Nemocnice přetékají a my se nemůžeme tvářit, že se nic neděje a chodit na akce, kde jsou stovky a tisíce lidí," napsal.

Se zástupci krajů chtějí dnes mluvit i politici budoucí koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Výsledkem ranní schůzky s nynější vládou v demisi je i plán na novelizaci pandemického zákona. "Bylo by vhodné ho upravit tak, aby případně umožňoval na území postižených krajů aktivovat určité procesy nutné pro řízení aktuální situace," doplnil Kuba. Nouzový stav některé kraje žádaly aktuálně kvůli tomu, že by umožnil nařídit pracovní povinnost mediků v přetížených nemocnicích.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé v Česku vyhlášen loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna. Právě na základě nouzového stavu vláda v uplynulém roce a půl přijala řadu opatření - od uzavření většiny obchodů a služeb přes omezení fungování škol až po restrikce týkající se překračování hranic. Nouzový stav také využilo ministerstvo vnitra k centrálním nákupům ochranných pomůcek, umožnil i jednodušší nasazení armády.

Na pandemickém zákoně se začátkem roku shodly koaliční a opoziční strany zejména proto, aby existovaly nástroje k boji s epidemií covidu-19, které by nevyžadovaly nouzový stav. Norma umožňuje ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19, než mohly dříve. Jejich rozhodnutí podléhají souhlasu vlády.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR Hejtmani

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy