HK se zrušením superhrubé mzdy doporučuje snížit spíše pojistné

Zrušení superhrubé mzdy by mělo být podle Hospodářské komory provázáno spíše se snížením pojistných odvodů. Snížení daňové záteže nicméně vítá. Svaz průmyslu a dopravy se obává toho, aby výpadek rozpočtu kvůli zavedení patnáctiprocentní sazby daně z příjmu nevedl v budoucnu k vyšším zdanění firem nebo omezení investic. Opoziční ODS pak zrušení superhrubé mzdy vítá, zároveň ale nesouhlasí se zavedením druhé sazby pro vysokopříjmové skupiny.

Vládní ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu. Zároveň zůstane sazba 23 procent pro příjem nad zhruba 139.000 korun měsíčně. Změnu by chtěla vláda prosadit v Parlamentu tak, aby platila od příštího roku. Zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb daně z příjmu sníží příjmy rozpočtu o zhruba 74 miliard korun.

"Výslednou změnu daňového zatížení určitě nelze hodnotit negativně. Nicméně Hospodářská komora s ohledem na stávající strukturu daňového břemene a jeho vlivu na ekonomiku jako celek doporučuje spíše snížit odvodové zatížení zaměstnavatelů, tedy pojistných odvodů. ČR by měla snížit celkové daňové zatížení za zaměstnance, protože je dnes jedno z nejvyšších na světě," uvedl mluvčí komory Miroslav Diro. Dodal, že opuštění principu superhrubé mzdy vyvolá nemalé náklady zaměstnavatelů kvůli změnám v informačních systémech, které používají.

"Samotné zrušení superhrubé mzdy administrativní zjednodušení pro firmy nepřinese. Firmy s ní umí pracovat a mají výpočet nastavený v účetních a daňových systémech," uvedl ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek. Podle něj je otázkou, do jaké míry má vláda tuto změnu promyšlenou jako změnu systémovou kvůli výpadku příjmů státního rozpočtu. "Samozřejmě by co nejvíce peněz mělo zůstat zaměstnancům a firmám, ale neradi bychom, aby se v budoucnu hledaly další příjmy státního rozpočtu ve vyšším zdanění firem. Nebo aby vláda kvůli nižším příjmům rozpočtu omezovala investice," uvedl.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka je zrušení superhrubé mzdy prvním důležitým krokem, ale musí být doprovázeno jednou sazbou daně 15 procent pro všechny. "Je škoda, že je vládní koalice hnutí ANO a sociálních demokratů schopna jednat ve prospěch snížení daní, a tedy ve prospěch občanů, jen ve chvíli, kdy si chce nakoupit hlasy voličů před blížícími se krajskými a senátními volbami," uvedl.

Související

Více souvisejících

mzdy / platy hospodářská komora

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 22 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy