Hlasování během epidemie nebylo bez problémů. Řeší se případy voličů bez roušek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ocenil práci okrskových komisí, úřadů a dalších lidí, kteří se podíleli na organizaci a průběhu voleb. Novinářům dnes řekl, že ve složité situaci, kterou zapříčinila epidemie nemoci covid-19, se díky nim podařilo zvládnout krajské a senátní volby "na jedničku". Potěšila ho i vysoká účast.

Hamáček připomněl, že volby byly neobvyklé kvůli tomu, že lidé v karanténě volili z aut a kvůli koronaviru fungovaly i speciální komise. Jediným incidentem podle něj bylo, když část budovy Českého statistického úřadu dnes brzy ráno zaplavila voda. "Kromě toho, což byla nešťastná náhoda, kdy hasiči zasáhli a tu vodu odčerpali, tak jsem žádný zásadní problém nezaznamenal," řekl.

Poděkoval za to volebním komisím, pověřeným úřadům, policii i lidem z ministerstva vnitra. "Za mě byly volby zvládnuté v takto složité situaci na jedničku. A chtěl bych poděkovat občanům, že dorazili, protože to také nebylo jednoduché rozhodování," dodal. Volební účast je podle něj příjemným překvapením.

Zatím ví pouze o jednom incidentu, kdy volič dorazil bez roušky. "Ale než stihla zasáhnout policie, tak ten člověk odešel," řekl.

Policisté v Olomouckém kraji už ale zaznamenali během letošních krajských a senátních voleb tři případy, a to napříč krajem, kdy si voliči odmítli ve volebních místnostech nasadit roušky. Občané odmítající ochranu dýchacích cest mohli odvolit, jejich jednání bude mít dohru u přestupkové komise. 

"Ty tři incidenty, kdy si voliči nechtěli nasadit roušku, se staly na začátku voleb. Bylo to v Přerově, v Olomouci a ve Vápenné na Jesenicku. Tito lidé měli právo odvolit, ale dopouští se přestupku, který my zaevidujeme a postupujeme ke správnímu orgánu," řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Zda šlo o jediné případy v kraji, zatím není jasné. "Celou statistiku dosud nemám k dispozici, opatření totiž stále trvá. Dokud komise sčítají hlasy, kolegové pořád hlídají veřejný pořádek. Oficiální informace budu mít v neděli," doplnila policejní mluvčí.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček krajské a senátní volby 2020 Olomoucký kraj Roušky a respirátory Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 30 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy