Hlasování z auta. Do drive-in volebních míst nebude možné dorazit pěšky

V takzvaných drive-in volebních stanovištích, která by podle dnešní dohody sněmovních stran měla umožnit hlasovat lidem umístěným v karanténě v senátních a krajských volbách, bude možné hlasovat pouze z motorových vozidel.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna dnes novinářům řekl, že s tím počítá předpis, který by měla projednat vláda na svém příštím zasedání 17. srpna a o dva dny později by se jím měla zabývat Sněmovna.

Hlasování z auta by mělo být k dispozici na 78 stanovištích, v jednom v každém okrese. Hlasovat by se mělo ve středu 30. září v čase od 07:00 do 15:00. Pokud by se v takovém případě na někoho nedostalo, komise by počkala na všechny čekající ve frontě. "Obsluhu bude zajišťovat armáda, budou tam tři vojáci a odborný zapisovatel, který bude dohlížet na zákonnost procesu," uvedl Mlsna.

Při drive-in hlasování by si volič s sebou vzal občanský průkaz a rozhodnutí o nařízené karanténě, případně neschopenku od lékaře. "Nemá-li ani jedno, a přesto je v karanténě, to mohou být například osoby samostatně výdělečně činné, tak jsme domluveni, že budeme nabádat praktické lékaře, aby vydali potvrzení, že daný člověk je nemocný, má covid-19 nebo je mu nařízena karanténa," dodal Mlsna.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by drive-in stanoviště mohla vzniknout na velkých parkovištích nebo stadionech. Po identifikaci by měl volič dostat volební lístky, poodjet doprostřed stanu, kde bude mít soukromí, upravit volební lístek a vložit ho do obálky a na konci stanu obálku vhodit do urny. Speciální komise by měla lidi vyškrtnout ze stálého seznamu voličů, aby nemohli znovu volit standardním způsobem v pátek či sobotu.

Lidé v karanténě, kteří nemohou automobilem dorazit, by se měli do čtvrtku 1. října do 20:00 ohlásit na krajském úřadě. "Oznámí, že chtějí, aby se k nim dostavila příslušná komise," dodal Mlsna. V dnech řádného termínu voleb by se pak za nimi dostavila komise v ochranných prostředcích a s přenosnou urnou, a to přesněji mezi pátkem 2. října 07:00 a sobotou 3. října 14:00. "Bude to zajišťovat stejná jednotka jako drive-in, nedojde k promíchávání s klasickými okrskovými komisemi," řekl náměstek.

Stejná skupina případně zajistí i hlasování v pobytových zařízeních sociálních či zdravotních služeb, na která by byla uvalena karanténa. "Hlasování bude od čtvrtka volebního týdne od 07:00 do pátku volebního týdne do 20:00 hodin," uvedlo vnitro.

Sčítat hlasy ze všech mimořádných způsobů, které stát připravuje kvůli epidemii covidu-19, se budou podle Mlsny dohromady. Speciální komise je nejprve smíchá dohromady a poté je sečte na úrovni krajských úřadů, řekl. Současný návrh zákona podle Mlsny nepočítá s posunem jakýchkoliv lhůt, které už mají nyní konkrétní termín. Například 30. září se tak počítá s odevzdávání drive-in hlasů mezi 07:00 a 15:00, až do 14:00 stejného dne lze ale oznámit stažení kandidatury nebo odvolání kandidáta do senátních voleb.

Související

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Volby Ministerstvo vnitra zákony Česká republika

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

Bartoška ocení Trojana na letošním karlovarském festivalu, oznámili organizátoři

Na slavnostním zakončení letošního 58. ročníku karlovarského festivalu proběhne velká sláva. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme oceňovaný český herec Ivan Trojan, oznámili dnes organizátoři filmové přehlídky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy