Hnutí ANO by vyhrálo volby, koalice Pirátů a STAN je v závěsu

Volby do Sněmovny by v únoru vyhrálo hnutí ANO, které by stejně jako o měsíc dříve získalo 26,5 procenta hlasů. Těsně za ním by podle volebního modelu agentury Median skončila koalice Pirátů a STAN, která si rovněž udržela lednovou podporu 25 procent lidí.

Do dolní parlamentní komory by se ještě dostali vedle koalice Spolu, tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09, také zástupci SPD a KSČM. Podpora ČSSD klesla na 4,5 procenta, hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by tak nepřekročila. Vyplynulo to z průzkumu Medianu, který jeho výsledky dnes poskytl ČTK.

Koalici ODS, lidovců a TOP 09 by v únoru dalo hlas 18,5 procenta voličů, což je stejně jako v lednu. Naopak u SPD a KSČM se podpora shodně zvýšila o procentní bod na deset, respektive osm procent. Sociální demokracie si pohoršila od lednového průzkumu o 2,5 procentního bodu. Statistická odchylka podle Medianu může u největších stran v modelu činit až 3,5 procentního bodu, u malých stran půl bodu.

Z hlediska volebního potenciálu je na tom podle Medianu lépe koalice Pirátů a STAN než ANO. Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří jeho volbu zvažují a nevylučují účast ve volbách, mělo by 31 procent hlasů. Vedle toho potenciální zisk koalice Pirátů a STAN činí 32 procent, proti lednu je však o tři procentní body nižší. Potenciál koalice Spolu byl v únoru 24,5 procenta, u SPD 15 procent, sociální demokracie 9,9 procenta a u komunistů devět procent. V případě volebního potenciálu Median uvádí u malých stran statistickou odchylku plus minus 1,5 bodu a u velkých až tři body.

Právě nerozhodnutí voliči ale mohou výsledky voleb značně ovlivnit. Podle průzkumu 33,5 procenta dotázaných chce k volbám určitě jít, ale není pevně rozhodnuto o tom, kterou stranu si vybere. Svou účastí ve volbách i volenou stranou si je jisto 49 procent lidí. "Vzhledem k nezakotvenosti voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní reálně dostala do Poslanecké sněmovny," uvedl Median.

Podle jeho zjištění má ANO, které se ve volebním modelu drží na první příčce, nízkou podporu mezi podnikateli, na úrovni pěti procent. Mezi zaměstnanci jej podporuje pětina dotázaných a téměř polovina mezi důchodci. Koalice Pirátů a STAN se těší největší, padesátiprocentní, podpoře u studentů, mezi podnikateli ji podporuje 35 procent lidí a zhruba třetina zaměstnanců. Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 má nejvyšší podporu mezi podnikateli, a to ve výši 37 procent. Podporuje ji i téměř čtvrtina zaměstnanců.

Související

Více souvisejících

Volby Volební preference Hnutí ANO Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 12 minutami

před 38 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy