Prodloužení nouzového stavu? STAN a TOP 09 chtějí od vlády slyšet jasná kritéria

Starostové a nezávislí (STAN) jsou dnes ochotni hlasovat pro prodloužení nouzového stavu do 30. dubna. Je to ale naposledy, co podpoří jeho prodloužení o víc než 14 dnů, řekl novinářům před jednáním Sněmovny předseda hnutí Vít Rakušan. Vyzval také vládu, aby jasně představila kritéria, podle kterých se budou restrikce uvolňovat.

Vláda navrhuje prodloužení nouzového stavu o 30 dní do 11. května, STAN to považuje za nepřijatelné. "Prodloužení o 30 dnů je bianco šek. Situace je dynamická, vyvíjí se každým dnem," řekl Rakušan. Hnutí prosazovalo prodloužení o deset až 14 dní, konec dubna je krajní varianta. "Nouzový stav je výjimečné období, měl by se prodlužovat jen na nezbytně nutnou dobu," řekl Rakušan.

Starostové jsou pro prodloužení připraveni hlasovat, pokud dostanou od vlády jasné informace o tom, jak chce dál postupovat. Rakušan kritizoval kabinet za to, že jeho výstupy o pokračování nouzového stavu nejsou jednoznačné, od různých představitelů podle něj zaznívají různé doby prodloužení i různé názory na uvolňování restrikcí.

STAN vyzval kabinet, aby se soustředil na ochranu rizikových skupin obyvatelstva, zejména seniorů. "Nemocnost této skupiny může skutečně znamenat problém. U ostatní populace jsme pro postupné rozvolňování opatření," řekl Rakušan.

Starostové také vyzvali k vytvoření sněmovní komise, která by hlídala nakládání s osobními údaji v souvislosti s projektem takzvané chytré karantény. "Musíme dbát na to, aby bylo zaručeno právo občanů na soukromí. Musíme se ptát, co se s daty stane, kdo k nim bude mít přístup," řekl Rakušan. Podporu záměru podle něj zatím vyjádřily opoziční strany.

Poslanci TOP 09 odmítají prodloužit nouzový stav o 30 dní, jak dnes Poslanecké sněmovně navrhuje vláda. I prodloužení do 30. dubna, které se aktuálně podle vyjádření lídrů sněmovních stran zdá nejpravděpodobnější, bude TOP 09 pečlivě vážit. Od vlády chce slyšet jasný plán dalšího postupu v boji s novým typem koronaviru, řekla novinářům předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vláda navrhuje prodloužení nouzového stavu o 30 dní do 11. května. TOP 09 takovou variantu podle Adamové rozhodně nechce. "Maximálně do 30. dubna, ale i to budeme pečlivě vážit. Chceme znát jasné důvody, proč nouzový stav Česká republika dál potřebuje a proč na tak dlouhou dobu. Co chce vláda dosáhnout, jaký je krátkodobý i dlouhodobý plán," uvedla.

? Prodloužení nouzového stavu, pomoc živnostníkům, podnikatelům či majitelům nemovitostí a další krizová opatření. Sledujte živě naši naši ranní sněmovní tiskovku! https://t.co/ax0hT9hDE4

— TOP 09 (@TOP09cz) April 7, 2020

Kabinet by měl podle Adamové představit scénáře, jak bude postupovat v závislosti na vývoji epidemie. Například pondělní rozhodnutí o čtvrtečním otevření hobbymarketů podle ní působí tak, že si kabinet uvědomil, že by měl lidem o Velikonocích umožnit práci na zahradě. Úvahy o otevření prodejen obuvi zase zřejmě reagovaly na telefonáty veřejnosti předsedovi vlády, dodal. "Tak to fungovat nemůže," uvedla.

Adamová také kritizovala nejednotnost vyhlášení představitelů vlády a Ústředního krizového štábu. Zatímco ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a jeho náměstek Roman Prymula hovořili v pondělí o přirozeném promoření populace při ochraně rizikových skupin, premiér Andrej Babiš (ANO) takovou variantu označil za riskantní. Šéf krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) to považuje za zásadní změnu ve strategii vlády, které by měla předcházet odborná diskuse.

Související

Více souvisejících

Vít Rakušan (STAN) Starostové a nezávislí (STAN) Poslanecká sněmovna Vláda ČR top 09 Markéta Pekarová Adamová Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy