Hnutí STAN představilo lídry pro krajské volby, získalo exhejtmana Bernarda

Lídrem kandidátky hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v krajských volbách v Plzeňském kraji bude Josef Bernard, který v květnu opustil ČSSD. V pondělí byl odvolán z funkce plzeňského hejtmana poté, co návrh na své odvolání sám předložil.

O Bernardově možné spolupráci se STAN se mluvilo od loňska. Dosavadní lídr STAN a hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek opakovaně řekl, že je ochoten Bernardovi postoupit svou pozici volební jedničky a na dnešním představení kandidátů hnutí do podzimních krajských voleb v Praze jej také jako lídra kandidátky představil.

"Jednání byla velmi komplikovaná. Připomínám, že půjdeme v koalici, která se neskládá jen ze STAN, takže to nebylo jen o jednání se STAN. Chtěl jsem s tím vyjít ven, až když budeme mít definitivně ujasněno, s kým půjdeme. Zítra to budeme představovat v Plzni," řekl ČTK Bernard. Po rozporech v sociální demokracii mu ale bylo jasné, že zakotví u Starostů a nezávislých, přestože dostal nabídky i od jiných politických stran.

Mezi hlavní priority v Plzeňském kraji Bernard řadí ochranu životního prostředí a propojení vodárenských soustav či udržení krajských nemocnic. Chce také pokračovat v rozvoji a modernizaci veřejné dopravy.

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček ČTK napsal, že o dohodě mezi Bernardem a STAN o kandidatuře byl informován už před rokem. "Dnes se tato informace potvrdila a ukazuje se, že téměř roční 'odcházení' Josefa Bernarda z ČSSD a jeho 'dobře míněné rady' ČSSD byla předem připravená šaráda, která měla tuto dlouhodobě chystanou změnu dresu ospravedlnit," uvedl.

Na otázku, zda by si po volbách dokázal představit případné fungování v koalici s ČSSD, Bernard odvětil, že je nutné nedívat se na značky, ale na konkrétní lidi. "Já jsem poznal v politice za čtyři roky velmi mnoho inspirativních lidí, kterých si nesmírně vážím. (...) Ale měl jsem možnost se potkat i s mimořádně odpudivými lidmi, s těmi bych určitě do koalice nešel. Není to o značkách, je to opravdu o lidech, co do týmu radních daná strana, hnutí či spolek nabídne," řekl ČTK.

V Plzeňském kraji se po minulých volbách dohodla na koalici s těsnou většinou 23 křesel druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) se dvěma mandáty. V opozici je vítěz voleb ANO s 11 hlasy a dále KSČM se šesti, TOP 09 se třemi a SPD-SPO se dvěma mandáty.

Bernard byl čtvrtým sociálnědemokratickým hejtmanem Plzeňského kraje. Funkci drží ČSSD nepřetržitě od roku 2008, kdy se do čela kraje postavila exministryně zdravotnictví a později poslankyně a senátorka Milada Emmerová. Po dvou letech ji vystřídal Milan Chovanec, jeho pak Václav Šlajs.

V čele kandidátky hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve Středočeském kraji bude starostka Mnichovic u Prahy Petra Pecková. Ve Zlínském kraji STAN povede do voleb poslanec a místopředseda hnutí Petr Gazdík, v Jihomoravském kraji předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Lídry dnes STAN představil v Praze. Předseda hnutí Vít Rakušan uvedl, že by STAN po krajských volbách chtěl mít alespoň čtyři hejtmany. V současnosti má jednoho - Martina Půtu v Libereckém kraji, který bude lídrem tamní kandidátky.

STAN chce podle Rakušana představit otevřené a transparentní kraje, které budou fungovat pro občany. Hnutí chce, aby v nich skončily papalášské manýry hnutí ANO nebo koalice opřené o hlasy komunistů, řekl. Uvedl také, že STAN spolupracuje před volbami s velkým počtem partnerů - Piráty, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 či Stranou zelených, ale také s regionálními sdruženími, která nabídla osobnosti na kandidátky hnutí.

Dnes jsme představili všech 13 lídrů pro krajské volby i celostátní program, který odráží potřeby pro nutný rozvoj regionů. @Vit_Rakusan si přeje uspět ve všech krajích a po volbách získat minimálně čtyři hejtmanské pozice.https://t.co/e7HQTjBlKI

— Hnutí STAN (@STANcz) June 9, 2020

V Karlovarském kraji kandidátku povede bývalý karlovarský primátor a současný zastupitel Petr Kulhánek, na Vysočině pak zastupitel a starosta Pacova Lukáš Vlček. V čele moravskoslezské kandidátky STAN bude dlouholetý starosta Horní Suché Jan Lipner, v Pardubickém kraji starostka Řečan nad Labem Michaela Matoušková.

V Jihočeském kraji bude lídrem starosta Lišova a krajský radní pro dopravu Jiří Švec, v Ústeckém bývalý starosta Benešova nad Ploučnicí Filip Ušák. Advokát a krajský radní pro oblast financí Rudolf Cogan povede STAN do voleb v Královéhradeckém kraji, ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého a olomoucký zastupitel Josef Suchánek pak v Olomouckém kraji.

Související

Ivan Bartoš

Piráti by mohli vést Vysočinu i Plzeňský kraj, náročné období čeká Liberecký kraj

Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše jednají o postu hejtmanky pro jedničku své kandidátky Hanu Hajnovou na Vysočině. Piráti jsou podle průběžných výsledků krajských voleb na Vysočině na druhém místě s více než 13 procenty hlasů, první je ANO s necelými 18,5 procenta hlasů. Bartoš doufá, že se v krajích podaří sestavit funkční koalice, i protože se regiony musí vyrovnávat s následky epidemie covidu-19, řekl novinářům.
Ilustrační foto

Na politickou scénu vstupuje nové hnutí Idealisté.cz. Kritizuje Babiše i opoziční strany

Prosazovat hodnoty svobody, spravedlnosti a solidarity a navázat na dobré tradice dělnického hnutí chce nové levicové hnutí Idealisté.cz, které se dnes představilo novinářům a je personálně propojeno s některými bývalými členy ČSSD. Jeho zástupci chtějí uspět v rámci společných kandidátek v krajích. Hnutí podpořil bývalý plzeňský hejtman Josef Bernard (dříve ČSSD).

Více souvisejících

Josef Bernard (hejtman) Starostové a nezávislí (STAN) Volby krajské Plzeňský kraj Vít Rakušan (STAN) Petr Gazdík

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Musíme Ukrajině poskytnout systémy protivzdušné obrany, shodli se lídři EU. Zelenskyj poděkoval Scholzovi

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy