Hohlmeierová, Zdechovský a Peksa dostali 2500 výhrůžek a urážek

Členové rozpočtového výboru Evropského parlamentu - Monika Hohlmeierová (CSU), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Mikuláš Peksa (Piráti) - dostali za poslední týden na 2500 urážlivých a výhružných zpráv. V telefonickém rozhovoru s ČTK to dnes řekla německá politička Hohlmeierová, která se zabývá možným střetem zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Ve strachu podle svých slov kvůli výhrůžkám nežije, ale policejní doporučení bere velmi vážně.

Babiš minulý týden političku vládní Křesťanskosociální unie (CSU) označil za pomatenou a Zdechovského s Peksou za vlastizrádce. Všem třem od té doby podle Hohlmeierové výrazně přibylo urážek a výhrůžek, které dostávají.

"Když mluvíme o rozsahu a vezmu tři osoby, proti nimž to bylo především zaměřeno - Mikuláše Peksu, Tomáše Zdechovského a moji maličkost - tak jich mohlo být celkem na 2500," uvedla. Dodala, že zároveň dostává řadu zpráv od lidí, kteří jí vyjadřují podporu a za českého premiéra se omlouvají.

The verbal attacks by Czech PM Andrej #Babis on MEPs including @GreensEFA member Mikuláš Peksa @vonpecka are unacceptable. There is no place for such words in democratic debate. It is clear the situation concerning the conflict of interest of Mr. Babis must be resolved urgently.

— Philippe Lamberts (@ph_lamberts) March 5, 2020

V tvrdě kritických zprávách psaných často česky, ale také německy nebo anglicky se podle sedmapadesátileté političky často objevují nacionalistické a extremistické názory. Bavorská policie zatím vyšetřuje jeden takový dopis už z konce ledna, který podle Hohlmeierové obsahuje mimo jiné vyjádření, že je nacistka a má se jí stát to samé, co nacistům po druhé světové válce.

"Díky bohu zatím nemám moc strach, nejsem příliš bázlivý člověk, ale přesto se spoléhám na odbornost bavorské policie," řekla také Hohlmeierová, v jejímž případě už německé úřady přijaly preventivní opatření. Nepřetržitá policejní ochrana, kterou nyní má Zdechovský, k nim ale nepatří. "V tuto chvíli díky bohu ne a také doufám, že to nakonec nebude potřeba," poznamenala.

Slova Babiše na její adresu označuje střídavě za "trochu neuvěřitelná", "urážlivá", za "agresivní reakci" nebo za něco, co je "zcela mimo to, co je přijatelné". Sama se podle svého vyjádření nechce dostat na stejnou úroveň a reagovat urážkami, ale postupovat v klidu a vyšetřování vést nadále věcně.

Velmi ráda je Hohlmeierová za reakci německé vlády a německých politiků. Už začátkem týdne jí ministerstvo zahraničí sdělilo, že "vláda zastává pozici, že delegace parlamentu musí mít možnost klást otázky a plnit svůj úkol". Dnes zase mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert uvedl, že politici musí mít možnost kriticky vyšetřovat, aniž by se kvůli tomu dostali do rizika. "Jsem velmi vděčná za podporu kancléřky," poznamenala.

Kvůli případu jí volal bavorský ministerský předseda a šéf CSU Markus Söder, z jehož strany také cítí plnou podporu. Oba si podle ní také přejí, aby nynější situace negativně nedopadla na česko-německé vztahy.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Charanzová a Zdechovský jsou nejvlivnější čeští europoslanci v Bruselu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je 22. nejvlivnějším členem Evropského parlamentu (EP). Vychází to z analýzy webu eumatrix.eu, která dlouhodobě hodnotí vliv evropských poslanců v Bruselu. Před ním se z českým zástupců umístila na šesté příčce místopředsedkyně EP Dita Charanzová (Renew). Evropská lidová strana (EPP) se zároveň stala nejvlivnější politickou skupinou v EP.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Monika Hohlmeierová Mikuláš Peksa (Piráti) Andrej Babiš EU (Evropská unie) europoslanci

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy