Home Credit a pročínské aktivity? Senátor Fischer chystá trestní oznámení

Předseda senátního bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý) se rozhodl podat trestní oznámení kvůli pročínským aktivitám agentury C&B, kterou platila firma Home Credit International miliardáře Petra Kellnera. Fischer dnes novinářům řekl, že policie by měla prověřit, zda nešlo o přípravu trestné činnosti.

Podle ředitele agentury Tomáše Sazimy je senátorův záměr buď nepochopením práce agentury, nebo snahou vytvářet lživou konstrukci. Home Credit nemá podle svého mluvčího z případného policejního vyšetřování obavy.

"Mohlo jít o cílenou snahu ovlivnit činnost Parlamentu," uvedl senátor Fischer k informacím serveru Aktuálně.cz. Podle nich agentura měla vylepšit obraz Číny v Česku a pokoušela se ovlivňovat obsah médií i politiky. Fischer - kritik čínského režimu - byl podle serveru předmětem "interního monitoringu PPF". "Nevím, co to znamená," reagoval na to Fischer. Dodal ale, že policie má za úkol mimo jiné ochranu ústavních činitelů. Podrobnosti trestního oznámení nechtěl senátor zatím prozradit, text chce ještě konzultovat s právníky.

Sazima ČTK sdělil, že interní monitoring je "monitoring k interním potřebám agentury, nikoli klienta". "Ten o tomto monitoringu ani nevěděl, ani si jej neobjednal," uvedl Sazima. "Podotýkám, že vždy se jednalo o analyzování otevřených zdrojů, jako jsou sociální sítě či média," dodal.

Skupina PPF, do níž Home Credit spadá, uvedla, že monitoring veřejných mediálních výstupů je legitimní součást komunikační praxe. "V případě senátora Pavla Fischera si jej agentura navíc vedla jen pro svoje vlastní potřeby, tedy nebyl předmětem žádné smlouvy," reagovala dnes PPF na twitteru.

Sazima zaslal i příklady monitoringu Fischera. Jde o několik e-mailů z letošního července adresovaných Sazimovi. Odesílatel, jehož jméno je začerněno, popisuje Fischerova vyjádření v médiích či na sociálních sítích například k ústavní žalobě na prezidenta, kauze varování českých úřadů před čínskou firmou Huawei nebo krocích Ruska v mezinárodních vztazích. Proč agentura Fischera monitorovala, Sazima nesdělil. Uvedl jen, že nešlo o činnost s cílem ovlivnit fungování Parlamentu, že Fischerův záměr "vychází buď z hlubokého nepochopení práce jakékoliv PR agentury, nebo z účelové snahy vytvářet a rozvíjet lživou konstrukci o údajném vylepšování obrazu čínského komunistického režimu v ČR", dodal.

Mluvčí společnosti Home Credit se už dříve proti informacím Aktuálně.cz ohradil. "Home Credit je přesvědčen, že se jedná o cílenou, široce a dlouhodobě vedenou kampaň, ve které nechybí ani trestněprávní aspekt. Zveřejněné materiály jsou evidentně kradené a nelze vyloučit, že jsou i pozměněné. Proto Home Credit bude nadále postupovat a komunikovat v celé věci pouze právní cestou," napsal tehdy ČTK Tománek. Nyní uvedl, že se firma vyšetřování kvůli Fischerovu oznámení neobává a je připravena s vyšetřovateli spolupracovat.

Fischer na jaře pozval Kellnera na jednání zahraničního výboru horní komory. Důvodem byla spolupráce Kellnerovy PPF s Huawei, před jejímiž technologiemi varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NUKIB). Kellner pozvání odmítl, místo toho se sešel s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS). Ujistil ho údajně, že jeho firmy budou dodržovat případná omezení pro Huawei.

PPF je majoritním vlastníkem telekomunikačního operátora O2 a vlastní největšího českého provozovatele telekomunikačních sítí Cetin. Obě firmy technologie Huawei využívají, stejně jako další dva tuzemští mobilní operátoři. O Huawei se navíc mluví jako o možném dodavateli technologií pro mobilní sítě takzvané páté generace (5G). Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to popírá.

Související

Více souvisejících

Pavel Fischer Home Credit ppf group Praha Čína Agentura C&B

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 33 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy