Hrad potvrdil, že chce po Stehlíkové za výroky o Zemanově zdraví milion korun

Pražský hrad potvrdil, že po lékařce a bývalé ministryni Džamile Stehlíkové požaduje vedle omluvy za výroky o zdraví prezidenta Miloše Zemana také milion korun. Peníze by Stehlíková měla poslat na účet Fondu ohrožených dětí. Pokud tak neučiní, hrozí jí dalšími právními kroky. Vyplývá to z předžalobní výzvy, kterou Pražský hrad zveřejnil na svém webu. Stehlíková ČTK řekla, že k omluvě ani zaplacení požadované částky důvod nevidí.

Prezidentův právní zástupce Marek Nespala se na Stehlíkovou obrátil s předžalobní výzvou kvůli jejím vyjádřením z první poloviny října. V souvislosti s tehdejším Zemanovým zdravotním stavem Stehlíková například napsala na svém blogu nebo řekla médiím, že abstinence prezidenta v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens a právě jeho léčba zářijový pobyt Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) prodloužila. Mluvila také třeba o těžce poškozeném mozku nebo o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Nespala vyjádření Stehlíkové označil za "lživá a mimořádně dehonestující". Poznamenal, že se s ní Zeman několik let nesetkal, nebyl jejím pacientem, legálně se nemohla dostat k jeho zdravotnické dokumentaci a neměla souhlas se zveřejňováním zdravotních informací. Poznamenal, že měl možnost se podrobně seznámit s prezidentovou zdravotnickou dokumentací. "Mohu Vás ubezpečit, že Vaše závěry byly lživé, bez jakékoliv opory v objektivní realitě zachycené v relevantně vedené zdravotnické dokumentaci," napsal Nespala Stehlíkové.

Dopustila se tak podle něj "zcela flagrantního zásahu do ochrany osobnosti". Vyzval ji proto, aby Zemanovi poslala jím připravený text omluvy, ve kterém by označila svá vyjádření za nepravdivá. Dále Zeman požaduje milion korun pro Fond ohrožených dětí. Po Stehlíkové chce znát také jména "kolegů", od kterých podle svého vyjádření získala informace o zdravotním stavu prezidenta. "V případě nesplnění této předžalobní výzvy budou následovat snadno předpokládatelné právní kroky, tedy podání příslušné žaloby, a to s citelným nárůstem nároků mého klienta o náklady řízení," dodal Nespala.

Stehlíková ČTK řekla, že pouze jako lékařka vyjádřila svůj názor a domněnku ve chvíli, kdy veřejnost neměla o stavu prezidenta dostatečné informace. Omlouvat se proto nehodlá. "Nemyslím si, že by mělo být nějak postihováno, když občan, shodou okolností lékař, v rámci své odbornosti řekne svou domněnku, názor, svoji diagnostickou rozvahu," řekla.

"Pokud v naší zemi existuje svoboda projevu a slova, tak si myslím, že mohu vyjádřit svůj názor. Nevidím důvod, proč bych se měla omlouvat za domněnku, kterou jsem vyjádřila v rámci společenské debaty, která byla o tom, kde je prezident a co se s ním stalo," dodala. Řekla také, že se tak vyslovila v době, kdy o zdraví hlavy státu ve veřejném prostoru vznikala řada úvah včetně té, zda je prezident stále naživu. Stehlíková se domnívá, že její názor později potvrdili odborníci, kteří Zemana léčili. Je také přesvědčena, že její vyjádření nebylo nactiutrhačské. "Nemoc na důstojnosti nikomu neubírá," podotkla.

Zeman byl loni na podzim dvakrát hospitalizován, poprvé v září, podruhé v říjnu a v listopadu. Při druhé hospitalizaci byl zpočátku ve vážném stavu na klinice intenzivní medicíny ÚVN. Důvod pobytu v nemocnici Pražský hrad nezveřejnil. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s jeho chronickým onemocněním. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, a naznačil, že jde o cirhózu jater.

Po propuštění do domácí péče prezident pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj nepřetržitě stará soukromá ošetřovatelská firma.

Související

Více souvisejících

Pražský Hrad Miloš Zeman Džamila Stehlíková

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy