Hrad si kvůli koronaviru objednal 695 masek, budou využity i při odstraňování azbestu

Kvůli nynějšímu šíření nového koronaviru si správa Pražského hradu objednala 695 masek a také filtry či obaly na masky za zhruba 1,2 milionu korun. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Mluvčí hradní správy David Šebek řekl, že velká část zaměstnanců Hradu se potkává při práci s turisty z celého světa a masky budou využity i při odstraňování azbestu. Část masek dostanou pracovníci prezidentské kanceláře, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to nechtěl blíže komentovat.

"Masky byly pořízeny jednak kvůli ochraně před koronavirem a jednak pro pracovníky, kteří dohlížejí na odstraňování azbestu ve Španělském sále," řekl serveru Aktuálně.cz Šebek. "Co se koronaviru týče, na Pražském hradě pracuje přes 400 zaměstnanců, z nichž téměř polovina je v každodenním styku s turisty z celého světa," doplnil.

Masky si Hrad objednal u české společnosti Nanologix corporation. "Je určená proti biologickým hrozbám. Zachytí nejen koronavirus, ale i další viry, jako je ebola, SARS, antrax, mor, jakýkoliv prach, kouř, dým. Prostě maska zachytí všechno s účinností 99,99 procenta," popsal serveru typ objednaných masek výkonný ředitel firmy František Bauer.

Podnik masky vyváží i do ciziny a v Česku je dodává třeba armádě, vězeňské službě, letištím, hasičům nebo ministerstvům zahraničí a zemědělství. Maskami zásobuje Nanologix corporation také české státní rezervy. Měsíčně firma podle serveru vyrobí zhruba 50.000 masek a až 150.000 filtrů.

Podle Asociace nanotechnologického průmyslu ČR v současnosti kvůli šíření koronaviru ve světě značně stoupl zájem o masky z nanomateriálů, schopné virus zachytit. Výrobci navyšují kapacity, ale přesto nestíhají pokrýt poptávku.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli koronaviru zakázalo vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem, mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

Nový typ koronaviru se od loňského prosince šíří z Číny a způsobuje onemocnění, které dostalo název COVID-19. Nakažených je už více než 90.000, přes 3000 lidí nákaze podlehlo. Naprostá většina připadá na Čínu. V Asii má mnoho nakažených zejména Jižní Korea, v Evropě Itálie. V Česku je nyní 12 nakažených.

Související

Více souvisejících

Pražský Hrad Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 28 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

Trump jde ve stopách Horsta Fuchse. Pod tíhou finančních problémů prodává bible

Bývalý republikánský prezident Donald Trump, který má v úmyslu znovu kandidovat o Bílý dům v listopadu, začal prodávat biblické výtisky inspirované písní country zpěváka Leeho Greenwooda.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy