Hřib vyzval Hlubučka k rezignaci, v DPP skončil. STAN mu pozastavilo členství

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval k rezignaci svého náměstka Petra Hlubučka (STAN), který zřejmě figuruje mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP).

Hřib ČTK sdělil, že se s Hlubučkem zatím neúspěšně pokouší spojit a koalice navrhne jeho odvolání na čtvrtečním jednání zastupitelů. V Hlubučkově kanceláří na magistrátu a v budově DPP dnes zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), podle Vrchního státního zastupitelství obvinili 11 lidí.

"Na základě dostupných informací byl Policií ČR dnes obviněn Petr Hlubuček, člen rady hlavního města Prahy za hnutí STAN. Zkoušíme jej kontaktovat napřímo i přes jeho advokáta s výzvou k rezignaci. Koalice je připravena navrhnout a schválit odvolání Petra Hlubučka na čtvrtečním jednání zastupitelstva hlavního města Prahy," uvedl primátor.

Hlubuček je také členem dozorčí rady dopravního podniku a starostou městské části Praha-Lysolaje.

Hnutí STAN pozastavilo Hlubučkovi členství a vyzvalo ho, ať odstoupí z funkcí

Hnutí STAN pozastavilo členství náměstkovi pražského primátora Petru Hlubučkovi, který je obviněný kvůli hospodaření dopravního podniku hlavního města. Vedení hnutí ho dnes také vyzvalo, aby odstoupil z funkce náměstka primátora i dalších pozic, v nichž reprezentuje hnutí STAN. ČTK to sdělila mluvčí STAN Sára Beránková.

"Předsednictvo hnutí STAN na svém večerním jednání navrhlo pozastavit členství Petra Hlubučka a Rozhodcovský a smírčí výbor na navazujícím jednání tento návrh schválil. Předsednictvo dále vyzvalo Petra Hlubučka, aby odstoupil z funkce náměstka primátora hl. m. Prahy a všech dalších funkcí, v nichž reprezentuje hnutí STAN," zní rozhodnutí nejužšího vedení STAN, jehož byl Hlubuček rovněž členem.

Hlubuček figuruje na třetím místě kandidátky STAN v podzimních volbách na pražský magistrát. Od roku 2010 je starostou pražských Lysolají. Nejprve kandidoval jako nezávislý, později za Starosty. Do hnutí STAN vstoupil v roce 2016, v současnosti je členem předsednictva a celostátního výboru hnutí a předsedou jeho pražské organizace.

"Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné," uvedl po dnešním mimořádném on-line jednání předsednictva šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan.

Obviněný náměstek primátora Hlubuček skončil v dozorčí radě DPP

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes přijala rezignaci na funkci v dozorčí radě obviněného primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) a dalšího člena Michala Zdeňka. Zároveň odvolala z funkce člena představenstva Mateje Augustína, kterého nahradil dosavadní technický ředitel metra Marek Kopřiva. ČTK to sdělil primátorův náměstek a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha Sobě). Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes obvinili 11 lidí kvůli hospodaření DPP a mezi stíhanými je i Hlubuček. DPP je největší městská firma a provozuje MHD.

"Vzhledem k závažnosti a rozsahu celé kauzy jsme se rozhodli odvolat člena představenstva DPP Mateje Augustína, který byl nominantem Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v ČR, do které se odmítá vrátit. Takové chování a kauzy v žádném případě netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení," řekl ČTK Scheinherr.

Související

Praha, ilustrační foto

Praha chce odkoupit rušené pobočky České pošty. Plánuje je přestavět

Prahu dlouhodobě trápí nedostatek nájemního bydlení. Výstavby nových bytů ale bohužel brzdí zdlouhavý proces schvalování jednotlivých projektů. Nové vedení města se proto snaží najít alternativy, jak potřebu bydlení pro své obyvatele saturovat, a podniká kroky, které by mohly této situaci alespoň částečně pomoci. Nyní řeší část objektu České pošty v Moravské ulici v Praze 2, kterého se podnik v rámci své restrukturalizace zbavuje. Vyplývá to z tiskévé zprávy magistrátu.

Více souvisejících

magistráty Praha Zdeněk Hřib Petr Hlubuček (STAN)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 39 minutami

před 42 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy