Iniciativa Chcípl PES bude kandidovat ve volbách

Iniciativa Chcípl PES, která sdružuje protestující podnikatele, dnes vyzvala současnou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) k demisi. Stanovena má být úřednická vláda, která nastaví logická a plnitelná pandemická opatření, která budou dávat smysl. Chcípl PES dnes podal žádost o založení politického hnutí, chce kandidovat v podzimních sněmovních volbách, informovali dnes novináře zástupci iniciativy Jiří Janeček, Jakub Olbert a David Biksadský.

"Zásadně nesouhlasíme s vyhlášením dalšího nouzového stavu. Nic zásadního se od čtvrtka nezměnilo, v současné chvíli budeme bojovat za otevření podniků, sportovišť, vleků," uvedl Janeček, který vlastní pivovar Malý Janek v Jincích na Příbramsku. Vláda podle iniciativy vyhlášením dalšího nouzového stavu porušuje zákony i ústavu a zneužívá pravomoc. "Panu premiérovi a jeho ministrům už nikdo nevěří," uvedl Olbert.

Iniciativa Chcípl PES žádá také okamžitý návrat všech dětí do škol, spolupracuje s iniciativou Vraťme děti do škol. "Chceme vrácení dětí do škol bez podmínek," řekla na dnešní tiskové konferenci Markéta Pokorná z Vraťme děti do škol. Iniciativa požaduje, aby se děti do škol vrátily bez roušek i bez testování na koronavirus.

Zhruba stovka restaurací pod hlavičkou Chcípl PES zůstává podle zástupců iniciativy otevřená. Lidé tam mohou přijít bez omezení. Podle Biksadského mají ale otevřeno i další restaurace a jiné podniky, které nejsou členy iniciativy. Otevření podniku dnes prostřednictvím iniciativy oznámilo sportovní zařízení s ubytováním TEPfactor, které má pobočku na Slapech. "Je to místo, které slouží k tomu, aby se lidé naučili spolupracovat. Naši kolegové vyzývají vládu, aby se k nim přišla naučit komunikovat a spolupracovat," uvedli zástupci iniciativy.

Chcípl PES plánuje na 20. března v každém kraji uspořádat dětskou olympiádu, aby měla veřejnost alespoň nějaké vyžití. Vyzývá vládu, aby otevřela veřejná sportoviště, aby si lidé mohli udržovat zdravý rozum.

Chcípl PES původně se původně o přízeň veřejnosti ve volbách ucházet nechtěl, podle zástupců ale nyní má co nabídnout, připravuje kvalitní program, na kterém pracují odborníci z oboru. Ke kandidatuře hnutí přiměl postup současné vlády. "Tato vláda manažersky selhává," uvedli zástupci iniciativy. Petici za vznik politického hnutí dosud podepsaly zhruba 3000 lidí. "Hnutí vzniká jako náhrada naší opozice," uvedl Chcípl PES.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Inflace i v politice? Česku hrozí vznik dalších podivných politických stran

Při čtení finančně-ekonomických zpráv nejen ze světa, ale hlavně z Česka, mám stále naléhavější pocit, že nám tu chybí několik důležitých ukazatelů. Nikoliv tedy těch, které by se týkaly peněz či financí, ale spíše těch společenských. Navrhoval bych třeba nějakou srovnávací jednotku ‒ například Intenzita obskurnosti na hlavu, nebo Úroveň chamtivosti na stejný objem. A napadnou vás určitě i další. A proč? Jednoduše proto, aby když každý člověk uvidí v televizi nebo si přečte v novinách či na internetu nějakou zprávu o tom, že někdo něco někde prohlásil, jako třeba, že nyní je právě nejvyšší čas na to, aby se v referendu odsouhlasil výstup ČR z Evropské unie, bylo mu hned jasné, odkud vítr vane.
Vít Rakušan (STAN)

Policie odložila trestní oznámení hnutí Chcípl PES na Rakušana

Policie odložila trestní oznámení na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), které loni podala iniciativa Chcípl PES. ČTK to dnes řekla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková a potvrdil i Rakušan. Případ se týká uzavření smluv o právním zastupování Kolína. Podle iniciativy se Rakušan v někdejší funkci kolínského starosty mohl dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nynější ministr to od začátku odmítal.

Více souvisejících

Chcípl PES volby 2021 Volby

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

Princ Harry sbírá neúspěchy v kauze ohledně policejní ochrany v Británii

Princ Harry neuspěl se svým prvním odvoláním v případu, ve kterém soud v únoru rozhodl, že mladší syn britského krále Karla III. oprávněně přišel o ochranu placenou ze státní kasy poté, co se vzdal povinností člena královské rodiny a s manželkou Meghan a dětmi se přestěhoval do USA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy