Itálie měla dostat všechny roušky zabavené v Česku, píše deník La Repubblica

Italský deník La Repubblica v sobotním článku naznačil, že čínským darem pro Itálii byly všechny ochranné pomůcky zabavené tento týden ve skladu v Lovosicích, nikoli jen jejich část. Odvolává se přitom na pracovníka pražského výzkumného ústavu AMO Lukáše Lva Červinku, který ovšem dnes ČTK řekl, že takové tvrzení italským médiím neposkytl. Česká vláda plánuje v následujících dnech Itálii poslat na 100.000 ochranných masek jako náhradu za zabavený náklad.

České úřady před několika dny v Lovosicích zabavily 680.000 chirurgických roušek a 28.000 respirátorů. Ministr vnitra Jan Hamáček původně uvedl, že policie zasahovala proti spekulantům, kteří měli materiál dodat zdravotníkům, ale na poslední chvíli se snažili zvýšit cenu. Podle Hamáčkova pátečního vyjádření se následně ukázalo, že 101.600 zabavených roušek a respirátorů bylo původně součástí daru Červeného kříže města Čching-tchien v čínské provincii Če-ťiang čínským krajanům v Itálii.

Podle La Repubblica ale Češi "svévolně zabavili obrovský náklad 680.000 roušek a tisíců respirátorů, které lidová republika (Čína) poslala na pomoc naší zemi". Deník hovoří o "odhalení oficiálních lží" a o "nesmírně závažném případu nedostatku solidarity v rámci Evropské unie".

Článek se odvolává na odborníka na mezinárodní vztahy Červinky, který předtím na facebooku upozorňoval, že některé krabice z Lovosic měly stejné označení jako čínská humanitární pomoc posílaná v uplynulých týdnech do Itálie. V rozhovoru s ČTK ale Červinka odmítl, že by italským médiím říkal, že zabavený náklad byl kompletně určen pro Itálii.

Česká vláda už o věci jedná s italskými představiteli a slibuje, že jihoevropské zemi ztrátu vynahradí. Ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes ČTK řekl, že počátkem příštího týdne Česko do Itálie pošle 101.600 roušek. Ještě dnes chce svému italskému protějšku celou záležitost dopisem vysvětlit.

Podle prohlášení poskytnutého Červinkou byla o vývoji vyšetřování informována i italská ambasáda v Praze. "Očekáváme veřejné vyjádření českých úřadů, aby se zabránilo případným nedorozuměním a negativním reakcím," píše se v komuniké zastupitelského úřadu.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.

Více souvisejících

Roušky a respirátory Jan Hamáček Itálie Česká republika Tomáš Petříček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy