Trojan: Václav Havel byl významnou osobností. Věděl, že společnost jeho rozhodnutí nepřijme

Herec Ivan Trojan si zahrál hlavní roli léčitele Jana Mikoláška ve filmu Agnieszky Holland Šarlatán. Sám by s ním na dovolenou nejel, ačkoliv konstatoval, že šlo o velkou osobnost, u níž by v případně nevyléčitelné nemoci hledal pomoc.

"Jan Mikolášek se v tom filmu dostane do dvou mezních situací, kdy mu jde o život. A tam je velice obtížné posuzovat, jestli to, jak se zachoval, je ještě sympatické. Je to prostě lidské. Není každý hrdina,“ sdělil známý český herec v pořadu Osobnost Plus. "Protože já jsem se do podobné situace, kdy by mi šlo o život, nikdy nedostal.“ podotkl.

Ivan Trojan se s náročnými životními situacemi párkrát potkal a nějak si s nimi i poradil. Jde-li o Mikoláška, tak toho považuje za velkou osobnost. Potkal-li by se s ním, určitě by si jej vážil. Kdyby onemocněl, a neexistoval-li by žádný účinný lék, určitě by se na něj obrátil. I tak by s ním ale na dovolenou nejel. 

Herec se dále také nechal slyšet, že se mu zajídají lži, kdy lidé buď neříkají tak úplně pravdu, anebo se neřídí pravidly. "Vadí mi šlendriánství. Když se dělá nějaká práce a těm lidem je to úplně jedno, tak to mi taky vadí," stěžoval si Trojan. 

"Může se stát, že se i můj velký kamarád dostane tam, kde já už s ním nemohu souznít. Tak se pak těm otázkám vyhýbáme. Ale pro mě je důležité, v jakém žiji světě, chci se chovat jako občan. A je to pro mě pak velké omezení," hovořil o tom, jak politika může častokrát zamávat s dobrými lidskými vztahy. 

V takovém případě je přátelství častokrát "ohroženo". "Snažíme se přátelství udržet, protože má silné kořeny, ale ten příkop se po centimetrech vzdaluje,“ vysvětlil herec.

Jakmile se interview stočilo k české historii, Trojan prohlásil, že za jednu z nich považuje osobnost dřívějšího disidenta a prezidenta Václava Havla. 

"Dělal rozhodnutí, u kterých musel vědět, že je společnost nepřijme. Třeba otázka nespravedlivého vyhnání Němců, a přesto do toho šel. Byl ochoten riskovat svou popularitu. Dnes není tolik osobností, které by toho byly vůbec schopné. Že by si uvědomovaly, že je to pro společnost důležitější, než že by napříště zvítězily ve volbách,“ nechal se slyšet.

"Nezažil jsem totalitu nacistickou, ale tu komunistickou. Musel jsem se s ní utkat. Podepsal jsem Několik vět i petici za propuštění Havla. Byl jsem na výslechu... Takže tuto zkušenost mám a byl bych rád, aby jí už nikdy nemusely procházet mé děti, ani děti nás všech," řekl herec.

Rovněž také dodal, že mu nacistické běsnění nepřijde tak hrozné, jako to, k čemu došlo během politických procesů 50. let v Československu.

"My sami jsme si dělali tyto věci. To je ten nejzásadnější rozdíl. My, Češi, máme tendenci se pořád za někoho schovávat. Že to způsobil někdo jiný. A ne my. To by měl někdo z našich čelních představitelů moderovat, jako to dělal i Havel. Abychom si o našich moderních dějinách nedělali nějaké iluze,“ řekl Trojan.

V závěru rozhovoru se jeden z nejúspěšnějších momentálních herců zmínil i o stavu českého školství, které v tomto směru také sehrálo svou roli, jelikož se bálo odkrývat zakrytou minulost. 

"Měli jsme 30 let na to, aby se na školách vyučovaly moderní dějiny a nezůstali jsme jen v daleké historii. Dalo by se vysledovat, co nám hrozí, kde děláme chyby a proč se neustále opakují. Proč se dostáváme do situací, kdy jsme znova na pokraji nějaké totality. Školství se hnulo velmi málo a je nutné si položit otázku, kdo byl u moci, kdo vládl a kdo je za to odpovědný," dodal. 

Související

Více souvisejících

Ivan Trojan (herec) film Šarlatán politika Václav Havel

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 31 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy