Jak bude vypadat nová vláda? Podle koalic je to zatím předčasné

Za předčasnou zatím označují lídři koalic Spolu a Pirátů se Starosty otázku na rozdělení ministerstev v nové vládě, kterou plánují sestavit. Jednání jsou teprve na začátku a přednost mají rozhovory o programových prioritách, sdělil ČTK poslanec a bývalý předseda lidovců Marek Výborný. Předseda ODS Petr Fiala dnes Radiožurnálu řekl, že personálie jsou posledním krokem. Osobností schopných zastávat ministerské posty je však podle něj v obou koalicích dost.

Koalice ODS, lidovců a TOP 09 se s koalicí Pirátů a Starostů v sobotu krátce po volbách dohodly, že sestaví vládu opřenou o svých 108 poslanců. Pětice subjektů v memorandu požádala prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil jednáním o vládě šéfa ODS Petra Fialu, který zatím odložil žádost o schůzku s prezidentem kvůli nedělní hospitalizaci hlavy státu.

Výborný považuje dotaz na rozdělování postů v kabinetu za předčasný. "Obě koalice si uvědomujeme tu obrovskou odpovědnost a určitě se dohodneme. Resorty nejsou na pořadu dne, nejprve se musíme domluvit na programových prioritách, teprve potom řešit resorty," uvedl. Doplnil, že obě koalice mají dostatek expertů. Lidovci by podle něj měli zájem o úřady blízké jejich prioritám, což jsou rodina, sociální věci, případně zdravotnictví, životní prostředí, zemědělství a vzdělávání.

Předseda STAN Vít Rakušan v neděli po koaličním jednání s Piráty hovořil o tom, že Piráti by měli obsadit ve vládě víc než jeden post, i když mají pouze čtyři poslance. Konkrétní úvahy o rozdělení křesel dnes označil za předčasné. "Počkáme na nabídku Spolu a následné vyjednávání," napsal Rakušan ČTK. Za skvělou kandidátku na funkci ministryně práce označil v neděli Richterovou, uvedly Lidovky.cz. "O tom se jedná," napsala ČTK Richterová na dotaz k budoucí podobě vlády.

Podle Lidových novin je favoritem na ministra financí nynější šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, ministryní obrany by se mohla stát poslankyně ODS Jana Černochová a šéfem diplomacie lidovecký poslanec Ondřej Benešík. "Rozdělení resortů je podružné. Jsme konstruktivní. Za sebe dodávám, že musíme zohlednit předsednictví ČR v Radě EU," napsal ČTK Benešík, který je v končící Sněmovně šéfem evropského výboru.

Vicepremiér současné vlády Karel Havlíček (za ANO) novinářům řekl, že ho skloňování jmen nepřekvapuje vzhledem k tomu, že koalice se má skládat z pěti stran. "Každý na to má právo, mne to nepřekvapuje, málokde je tak velká koalice," uvedl. Za úsměvné označil některé komentáře k tomu činěné "na dálku".

Server Neovlivní.cz mezi kandidáty řadí například Rakušana jako ministra vnitra. Rakušan v neděli ČTK řekl, že tuto ambici má a nijak tajná není. Předsedu Pirátů Ivana Bartoše uvádí web jako kandidáta na ministra pro místní rozvoj, šéfa poslanců TOP 09 Vlastimila Válka na ministra zdravotnictví a předsedu lidovců Mariana Jurečku na zemědělství. Post předsedkyně Sněmovny by měl pak připadnout šéfce TOP 09 Markétě Pekarové Adamové. "Jednání budou probíhat v tomto týdnu. Nadále platí, že postupujeme v duchu koaliční smlouvy koalice Spolu a memoranda, které koalice Spolu a PirSTAN zveřejnily v sobotu večer," uvedla.

Seznam Zprávy řadí mezi kandidáty například dlouholetého poslance ODS Marka Bendu, který by se měl stát ministrem spravedlnosti. Jurečka má podle serveru zájem o ministerstvo průmyslu a obchodu, jeho návrat na zemědělství má být až náhradní variantou. Na finance či průmysl chtějí podle webu prosadit Starostové svého místopředsedu Věslava Michalika. Ministrem školství by podle serveru mohli být Výborný či další místopředseda STAN Petr Gazdík.

Související

Vláda ČR Glosa

Kdy se rozpadne Fialova vláda?

Před dvěma lety by si na to málokdo asi vsadil, nicméně po té době je jedna věc jasná. Vláda Petra Fialy, ač se leckomu nemusí líbit, je mnohem stabilnějším subjektem, než by kdo kdy byl předpokládal. A to přestože spojuje strany pravicové, liberální i středově-levicové. Kdo by to byl řekl...

Více souvisejících

Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana volby 2021

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 32 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy