Jak zastavit nezákonné exekuce? Jsou jich desítky tisíc, soudy postupují rozdílně

Do konce roku by mělo ministerstvo spravedlnosti vypracovat pro soudy doporučené postupy zastavování nezákonných exekucí. V odpovědi na písemnou interpelaci pirátského poslance Františka Navrkala to uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Dlužníci ale podle ní nemají příliš zájem problém řešit.

Benešová poukázala na to, že úředníci opakovaně poučují stěžovatele o možnosti podání návrhu na zastavení exekuce a vytvořilo i vzor takového návrhu. "Stále se setkáváme s nezájmem povinných řešit tento problém. Přitom je to právě povinný, který by se měl zajímat o svá práva a navrhnout zastavení své exekuce, pokud se domnívá, že je vedena nezákonně," napsala Benešová.

Protiprávní exekuce souvisejí s neplatnými rozhodčími nálezy. Podle ministryně jejich počet nelze odhadnout. Poslanec STAN Jan Farský mluvil loni na podzim zhruba o 130.000 nezákonných exekucích, přičemž soudy rozhodují o návrzích na jejich zastavení podle něho rozdílně.

Ministerstvo spravedlnosti chce podle Benešové oslovit vybrané soudy, jejichž postupy se při zastavování exekucí zdají být nejvíce efektivní. Na jejich základě sestaví do konce roku metodiku, kterou představí ostatním soudům. Příští rok ministerstvo opět požádá soudy o informace, jak v záležitosti zastavování protiprávních exekucí pokročily, dodala ministryně.

Navrkal při sněmovním schvalování prohloubení letošního rozpočtového schodku začátkem července neprosadil přesun 100 milionů korun na platy nových vyšších soudních úředníků, aby se proces zastavování nezákonných exekucí urychlil. Přesunem mohly podle poslance Pirátů vzniknout tři stovky těchto pozic, na každém okresním soudu zhruba tři.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se tehdy postavila k Navrkalovu pozměňovacímu návrhu záporně. "Mluvila jsem ještě před chvílí s paní ministryní Benešovou s tím, že ona mi řekla, že si 100 milionů ve své kapitole prostě najde," zdůvodnila to tehdy Schillerová. Benešová ale nyní v odpovědi na Navrkalovy dotazy napsala, že ministerstvo má nyní minimální rezervu peněz pro soudy. Poukázala ale na to, že už v roce 2016 mohl každý okresní nebo obvodní soud zřídit jedno nové zaměstnanecké místo pro dohled nad exekutory. K náplni práce těchto soudních úředníků podle Benešové "nepochybně patří i prošetřování nezákonných exekucí".

Společnost Člověk v tísni spustila loni v březnu Doložkomat, díky níž mohou dlužníci zjistit, zda proti nim není vedeno vymáhání protiprávně a jestli by ho nemohli zastavit. Loni podle mapy exekucí čelilo exekuci nebo exekucím 8,7 procenta obyvatel v Česku, meziročně o 0,5 procentního bodu méně. Exekucí bylo celkem 4,46 milionu, dluhy byly tímto způsobem vymáhány 775.000 lidech.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti Exekuce Jan Farský Česká pirátská strana Alena Schillerová člověk v tísni

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy