Je nepřijatelné, aby komunisté armádě diktovali vyhladovění. Škrt považuji za ohavnost, říká Černochová

Předsedkyně sněmovního Výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) se ostře vymezuje proti desetimiliardovému armádnímu škrtu. Návrh si prosadili komunisté, kteří by jinak nepodpořili státní rozpočet pro příští rok sestavovaný vládou Andreje Babiše (hnutí ANO). „Je nepřijatelné, že jednatřicet let po revoluci od znovunabytí svobody a demokracie komunisté torpédují naši obranyschopnost i naše spojenecké závazky. Oslabují českou armádu a diktují jí faktické vyhladovění,“ říká Černochová.

Emoce byly na šéfce sněmovního Výboru pro obranu patrné. Jana Černochová dávala najevo své rozhořčení, že armáda České republiky kvůli komunistům přijde o 10 miliard korun. „Vláda Andreje Babiše se chytila do vlastní pasti, kterou si nastražila, když opřela svoji důvěru o komunistické hlasy,“ píše poslankyně Černochová v prohlášení, které publikovala na sociálních sítí a zaslala jej také přímo do redakce EuroZprávy.cz.

Držitelka osvědčení fyzické osoby pro stupeň utajení „tajné“ a certifikátu NATO Secret nemůže pochopit, že komunisté 31 let po Listopadu 1989 oslabují armádu a diktují její vyhladovění. „Je naprosto nepřijatelné, že jednatřicet let po revoluci od znovunabytí svobody a demokracie komunisté torpédují naši obranyschopnost i naše spojenecké závazky.“ Černochová tvrdí, že suma 10 miliard korun, o nějž přijde armáda, představuje v rozpočtu nicotnou částku. Argumentuje tím, že obranný škrt v rozpočtu s objemem 1,8 bilionu korun a s 320 miliardovým schodkem opravdu nehraje žádnou roli. „Neděje se tak kvůli úsporám. Realita je taková, že některé země, jejichž je KSČM věrným soudruhem, kvitují finanční oslabení armády. Jedná se o státy, které jsou nepřátelské k západnímu světu, k NATO i českým spojencům. Nepřátelé měli na škrtu zájem,“ je přesvědčena.

Skutečnost je podle ní ohavná a bude mít vážné následky. „Ohrozí zásadní modernizační projekty, které má Armáda České republiky před sebou a bez kterých veškeré plány může zabalit,“ soudí starostka Městské části Praha 2.

I. místopředsedkyně Poslaneckého klubu ODS upozorňuje, že strana navrhla úspory v rozpočtu bez toho, aby se sahalo na rozpočet obrany, v objemu více než 80 miliard korun. „Právě zmíněné úspory mohly být předmětem jednání. Rozpočet s tak vysokým schodkem, který rezervy nehledá, je pro nás ale nepřijatelný, a proto jej nemůžeme podpořit,“ vysvětluje stanovisko občanských demokratů Jana Černochová.

Související

Více souvisejících

Jana Černochová státní rozpočet Armáda České Republiky ministerstvo obrany Vláda ČR Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy